Tom Henks otvoreno o koroni: "Telo me je užasno bolelo, osećao sam se nemoćno i nisam mogao da se koncentrišem"

Mnoge poznate ličnosti širom planete u prethodna tri meseca obolele su ili su bile pozitivne na virus korona, neki su o tome pričali tek nakon što su se oporavili, kao što je to bio slučaj sa Andreom Bočelijem, poznatim operskim pevačem ili pop zvezdom Madonom, dok su neki čim su saznali da su u grupi onih koje bolest nije zaobišla o tome obavestili javnost, kao što je to učinio veliki holivudski glumac Tom Henks.

Tom Henks jedna je od retkih poznatih ličnosti koja je od samog početka govorila o opakoj bolesti, foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images, Entertainment
Tom Henks jedna je od retkih poznatih ličnosti koja je od samog početka govorila o opakoj bolesti, foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images, Entertainment
.

Ovih dana upravo je Henks o tome govorio za britanski „Gardijan”, otvoreno opisujući kroz šta je prolazio.

Intervju sa novinarkom ovog lista vođen je onlajn i na samom početku Henks se našalio pitanjem kada se poslednji put osećala ugodno družeći se s drugim ljudima, na šta mu je ona odgovorila da je to verovatno bilo upravo krajem februara, kada su se sreli na ceremoniji dodele Oskara i kada su relaksirano uživali u svemu što ta fešta nosi.

Od tada do danas mnogo se toga promenilo – njihov razgovor dešava se prinudno „preko onlajn žice”, a tu se, zbog dobro poznatih okolnosti, događa i promocija njegovog novog filma „Greyhound”. U uobičajenim vremenima mesto tog dešavanja bio bi svakako bioskop.

Podsećajući se događaja iz marta – kada je sa suprugom Ritom Vilson bio na snimanju u Australiji gde su se i razboleli i bili jedni od prvih iz sveta šoubiznisa koji su se susreli sa kovidom 19 – Henks je dalje pričao o njihova tri bolnička dana, uz bitnu činjenicu da nikakve posledice bolesti ni on ni supruga danas ne osećaju.

„Naša nelagodnost koja se tiče virusa trajala je oko dve nedelje, moram da kažem da smo poprilično drugačije odreagovali na njega što je bilo neobično. Moja supruga je izgubila osećaj mirisa i ukusa, imala je ozbiljnu mučninu i višu temperaturu od mene. Mene je telo užasno bolelo, osećao sam se nemoćno i nisam mogao ni na šta da se koncentrišem duže od deset minuta. Mada, ovo poslednje za mene i nije tako čudno”, rekao je Henks uz osmeh i potom odgovorio na pitanje da li ga je bilo strah:

„Dok smo bili u bolnici upitao sam: Imam 63 godine, dijabetes tipa dva, stent u srcu – jesam li ja slučaj u crvenoj zoni? Osoblje nije bilo zabrinuto budući da nam temperature nisu dramatično skakale i da nam pluća nije zahvatila pneumonija. Pored toga, inače nisam tip koji se jutrom budi u strepnji da li će dočekati kraj dana ili ne. Prilično sam spokojan po tom pitanju.”

Henks je komentarisao i sve što se u vezi sa virusom korona dešava u SAD, naglašavajući da postoje tri stvari koje svako može da uradi – da nosi masku, da drži distancu i da pere ruke.

„Svestan sam toga da je sve ovo društveno ispolitizovano, ali ja to ne razumem, kako bilo ko može da kaže da ne mora da učini ono što je do njega? Odrastao sam gledajući u naše lidere i očekujući od njih smiren nastup i uputstva zasnovana na informacijama i mislim da mi to sada nemamo.”

Upitan kako je doživeo karantin i ima li nešto što bi poručio čitaocima i svojoj publici Henks je rekao:

„Mučilo me je veliko pitanje koje još stoji, a to je kako će se ovo završiti. Možemo da pokušamo da razumemo šta smo proživeli u prošlosti, da napravimo plan za danas i da imamo nadu u budućnost. To bi bilo to.”

Izvor: Politika