Ako prihvati američko državljanstvo gubi titulu princa: Hari postaje Amerikanac?

Iako je potpisao da titulu više neće koristiti, Hari na nju nije izgubio pravo. Ipak, ako pristane da uzme američko državljanstvo, ostatak života provešće kao "običan" građanin.

Hari postaje Amerikanac?, foto: Jacob King - WPA Pool/Getty Images, entertainment
Hari postaje Amerikanac?, foto: Jacob King - WPA Pool/Getty Images, entertainment
.

Megan Markl i princ Hari nedavno su napustili Veliku Britaniju i prvo se preselili u Vankuver, a zatim se zaputili u Los Anđeles.

No, strani mediji pišu kako će takva odluka negativno uticati na Harija. Zbog ovog poteza mogao bi da ostane bez kraljevske titule. Zauvek.

Američki zakon kaže da osoba koja prihvati američko državljanstvo mora da se odrekne titule koju je stekla rođenjem u nekoj drugoj državi. Iako je potpisao da titulu više neće koristiti, Hari na nju nije izgubio pravo. Ipak, ako pristane da uzme strano državljanstvo, ostatak života provešće kao "običan" građanin Sjedinjenih Američkih Država.

Zanimljivo je da američki državljanin može da primi neku titulu, pa tako Megan nije izgubila državljanstvo nakon što se udala za princa Harija.

- Okrećemo novo poglavlje u svom životu i želimo da dprinesemo svetu na neki drugačiji način. Iako nas možda nećete više videti ovde, naš rad se nastavlja. Verujemo da svaka osoba na ovom svetu ima potencijal da napravi razliku. Hvala vam za podršku, inspiraciju i angažman kako biste i sami učinili svet boljim mestom. Radujemo se nekoj novoj prilici, bili ste sjajni. Do tada, čuvajte sebe i svoje bližnje - napisali su između ostalog Megan i Hari u oproštajnoj objavi.

Izvor: 24sata.hr