Proslavile su se u zrelim godinama i poručuju svim ženama: Nikad nije kasno!

Svi imaju snove o tome da jednog dana živeti život kakav su zamišljali i raditi ono o čemu su oduvek sanjali, ali statistika kaže da je prosečno vreme kada odustajemo od ovakvih svojih snova oko 30 godine života.

Meril Strip, foto: Photo by Tristan Fewings/Getty Images Entertainment
Meril Strip, foto: Photo by Tristan Fewings/Getty Images Entertainment
.

Ipak, postoje žene koje su svojim primerom dokazale da su izuzetak od ovog pravila i da se snovi mogu ostvariti u bilo kojim godinama. Neke od ovih žena imale su jako teške početke u životu, ali su uprkos tome uspele ne samo da opstanu, već da izgrade bogate i uspešne karijere i postanu isnspiracija svima da nikada ne treba odustajati od svojih snova, piše „Bright Side“.

One su inspiracija za sve nas:

Beti Vajt - Predivna glumica čije lice svi prepoznajemo, započela je glumačku karijeru kao mlada, ali stopirao Drugi svetski rat. Nakon završetka rata Beti je pokušavala da dobije ulogu u brojnim filmskim studijima, ali su je si odbijali pod izgovorom da „nije fotogenična“. Međutim, upornu Beti to nije zaustavilo i u 29. godini je nominovana za nagradu Emi. Danas, u svojoj 98. godini, Beti za sobom ima bogatu filsku i TV karijeru i nebrojano nagrada.

Ana Vintur – neprikosnovena kraljica mode, glavna i odgovorna urednica magazina „Vogue“ žena za koju kažu da ako joj se ne dopadne neki dizajner – „on je mrtav na modnoj sceni“ otpuštena je sa 26 godina sa mesta mlađeg urednika magazina Harpers Bazar nakon svega devet meseci provedenih na poslu. Urednica magazina „Vogue“ postala je sa 39 godina i do današnjeg dana slovi za najveću modnu ikonu.

Glumica Džesika Čestejn diplomirala je na prestižnom univerzitetu Džulijard sa 26. godina. Karijeru je započela kasno nizom malih i neprimećenih uloga, a prvi put je ozbiljnije zapažena na filmu tek posle 30. godine. Lepa riđokosa glumica je posle 35, međutim, nastavila da ređa samo uspehe i postala jedno od najtraženijih lica Holivuda.

Vivijen Vestvud, avangardna i kontroverzna modna dizajnerka radila je do 30. godine kao učiteljica. Kao dizajner je počela da se probija kada su njene kreacije počeli da nose pank bendovi. Svoju prvi modnu reviju pod nazivom „Pirate Collection“ Vivijen je imala kada je napunila 40 godina.

Nezaobilazna i neponovljiva Meril Strip svoju glumačku karijeru započela je sa 26 godina. Jednom kada je otišla na audiciju za film King Kong kod Dina de Laurentisa, on je nakon audicije svom sinu na italijanskom rekao „zašto si mi doveo ovu rugobu?“. Međutim, to, na sreću svih nas, nije zaustavilo upornu Meril, naprotiv – njena karijera je išla konstantnom uzlaznom putanjom, a njene glumačke bravure ostaće za antologiju filma. Meril Strip je danas rekorderka po broju nominacija za nagradu Oskar. Možemo slobodno da dodamo – više nego zasluženo!

Kristina Hendriks se pre glume bavila modelingom. Pojavljivala se u nekoliko TV ostvarenja bez značanijeg uspeha, ali je široko prepoznata tek nakon uloge u seriji Mad Man. Ima šest nominacija za nagradu Emi i osvojila je dve Actors Guild nagrade

Džuli Čajld – žena koja je poznata po tome što je svojim debitantskim kuvarom „donela“ francusku kuhinju u Ameriku, nije znala da kuva pre nego što je upoznala svog supruga. Pre toga je radila kao autor reklamnih tekstova. Diplomirala je na čuvenoj kulinarskoj akademiji Cordon Bleu sa 39 godina, a prvi kuvar je objavila deset godina kasnije. Njen prvi kulinarski TV šou dogodio se kada je Džuli već bila u svojim pedesetim. Emisija doživela veliki uspeh i pobrala brojne nagrade.

Marija Kiri nije primljena na univerzitet u Varšavi jer ženama u to vreme nije bilo dozvoljeno da pohađaju fakultete. Uprkos svim poteškoćama koje su pratile njen naučni put, zbog činjenice da je žena, ona je zajedno sa suprugom Pjerom Kirijem neumorno radila na istraživanju radioaktivnosti. Postala je prva žena nobelovac sa 36 godina, ali se to dogodilo tek pošto je njen suprug poneo žalbu Nobelovom komitetu jer je samo nominovao njega, a ne i nju zbog toga što je ženskog pola. Marija Kiri je takođe jedina osoba koja je osvojila Nobelovu nagradu iz dve naučne oblasti.

Izvor: stil.kurir.rs