Kevin Kostner proslavio 65. rođendan!

Kevin Majkl Kostner je američki filmski glumac i reditelj koji često producira svoje filmove. Jedan je od retkih glumaca koji nikada nisu snimili nijedan nastavak svojih najuspešnijih filmova ili uloga koje su ostvarili, a 18. januara proslavio je 65. rođendan!

Glumi, režira, producira..., foto: Samuel de Roman/Getty Images for Netflix
Glumi, režira, producira..., foto: Samuel de Roman/Getty Images for Netflix
.

Kevin je detinjstvo proveo u stalnoj selidbi jer je to zahtevao posao njegovog oca. Svoj talenat i svestranost pokazao je već kao dečak dok je pevao u crkvenom horu, pisao poeziju, a pohađao je i časove kreativnog pisanja. U srednjoj školi nizao je uspehe, a pored toga igrao je i fudbal i košarku.

Poslovni menadžment diplomirao je 1979. godine, a još je tokom studija počeo je da pokazuje interes za glumu. Najpre je pohađao časove glume, a kasnije je kratko radio za jednu kalifornijsku marketinšku firmu.

Jednom prilikom se slučajno susreo s glumcem Ričardom Bartonom, koji mu je savetovao da krene putem kojim stvarno želi i ako je to gluma, neka jednostavno postane glumac.

U to vreme Kostner se oženio glumicom Sindi Silvom (63), Amerikankom portugalskog porekla. Uskoro je dao otkaz i sa suprugom otišao u Holivud gde je radio na ribarskim brodovima, kao vozač kamiona i na turističkim vožnjama čije su teme bili domovi slavnih. Uza sve to, obilazio je i audicije.

U jednoj reklami pojavio se 1983. godine, a potom je dobio ulogu u hitu 'Velika jeza'. Snimio je nekoliko scena, a u filmu se pojavljuje samo u uvodnoj sceni. Kostner je bio prijatelj redatilja filma Lorensa Kasdana (71) koji mu je kasnije obećao ulogu u jednom od njegovih budućih projekata. Tako je Kostner dobio jednu od glavnih uloga u vesternu 'Silverado' iz 1985.

Dve godine kasnije Kevin je pravu priliku dobio s filmovima 'Bez izlaza' i 'Nedodirljivi'. Bejzbolska iskustva iz srednje škole pomogla su mu u dva filma o ovom sportu - 'Bull Durham' i 'Polje snova'. Oba filma su postigla značajan uspeh u blagajnama bioskopa, pa je Kostner mogao da se posvetiti režiranju.

S budžetom od oko 2,5 miliona dolara snimio je vestern bajku 'Ples s vukovima'. Film je nominovan za 12 Oscara, a osvojio ih je sedam. Potom je snimio drugu kostimiranu epsku bajku, 'Robin Hood: Princ lopova' koji je takođe zabeležio značajan uspeh u bioskopskim blagajnama.

Sledeći film 'Telohranitelj' s pevačicom Vitni Hjuston, takođe mu je prošao izuzetno dobro gledajući novčani dobitak. Međutim, filmovi 'Savršeni svet', 'Vodeni svet' i 'Poštar' bili su razočarenje.

Također, 1997. propustio je ulogu predsednika SAD-a u blokbasteru 'Air Force One' koju su napisali baš za njega. Kostner je učestvovao i u nastanku scenarija, ali je morao da odustane od uloge zbog kašnjenja filma 'Poštar'.

Nazvao je Harisona Forda (77) i ponudio mu ulogu. On ju je prihvatio, a kasnije je često komentarisao kako mu je zbog te prilike neizmerno zahvalan.

Što se tiče njegovog privatnog života, rastao se od svoje prve ljubavi, Sindi Silve, s kojom ima troje dece, a roditelj je i jednog vanbračnog deteta za koje mu je utvrđeno očinstvo putem DNK analize, čija je majka Bridžit Runi.

Izvor: 24Sata.hr