10 izjava zbog kojih bi svako poželeo da mu Džodi Foster bude najbolja drugarica!

"Ako ne uspem, bar ću propasti na svoj način."

Džodi Foster, foto: Depositphotos/Photo by Joe Maher/Getty Images Entertainment
Džodi Foster, foto: Depositphotos/Photo by Joe Maher/Getty Images Entertainment
.

Iako je rođena u Los Angelesu, Džodi Foster ima sve samo ne tipičnu holivudsku karijeru. Rodila se 19. studenog 1962. godine kao Alisija Kristijan Foster, a svoje prve "glumačke" korake napravila je već kao dvogodišnjakinja snimajući razne televizijske reklame, piše Zadovoljna.

Kritiku i svet oduševila je 1976. godine tumačeći prostitutku Iris u kultnom filmu Martina Scorsezea "Taksista" (kada je imala svega 14 godina), a svetsku slavu dosegla je ulogama u Oskarom nagrađenim filmovima "Optužena" i "Kad jaganjci utihnu".

U pet decenija dugoj glumačkoj karijeri sarađivala je s najpoznatijim i najtalentiranijim filmadžijama današnjice, ali nikad nije želela da radi visokobudžetne filmove velikih holivudskih studija. Iako je imala mnoge ponude za takve filmove, radije je birala male i nezavisne projekte koji su imali dublje značenje i poruku.

Džodi Foster je uvek bila svojeglava, nepretenciozna, prirodna, totalno drugačija od drugih glumica svoje generacije. Pre nekoliko dana je proslavila je 57. rođendan i zato smo odlučili da se podsetimo njenih najpoznatijih izjava zahvaljujući kojima je ponela epitet kul osobe sa kojom bi svako želeo da popije piće!

1. Moja definicija prijatelja je neko ko te obožava iako zna stvari kojih se najviše stidimo.

2. Bojati se da ću zauvek biti sama i imati neodoljivu potrebu za samoćom - to je uvek bilo ono s čime sam se najviše borila.

3. Normalnost nije nešto čemu bi trebalo težiti, to je nešto od čega bi trebalo pobeći.

4. Teško mi je da se odvojim od stvari koje mi daju stabilnost u životu.

5. Nije mi lako da gledam filmove koje sam snimila sa 14, 15 godina. To su bile nezgrapne godine. Ne znam nikoga ko može da pogleda nešto što je napravio s 14, a da se pritom ne trzne.

6. Pretpostavljam da sam glumila mnoge žrtve, ali tako je uglavnom izgledala istorija žena.

7. Moja mama je uvek kasnila i zbog toga sam šizela kao dete. Zato sam sada uvek tačna, ili dođem ranije.

8. Nisam osoba koja mari za odeću. Za mene je to samo posao. To najviše mrzim i ne želim da budem ocenjivana na taj način.

9. Zainteresovana sam za režiranje filmova o situacijama koje sam proživela, tako da oni postaju lični eseji o onome u šta verujem.

10. Ako ne uspem, bar ću propasti na svoj način.