Raša Bukvić o "Besi": "Trudili smo se da napravimo priču koja će ljude ostaviti bez daha!"

Od 30. septembra, gledaoci Prve TV imaće priliku da svakog ponedeljka prate neverovatnu kriminalističku seriju "Besa", koja pomera granice regionalne produkcije i "preti" da osvoji svet. Potresna i uzbudljiva priča o teškoj borbi jednog čoveka sa svojom savešću i željom da zaštiti sopstvenu porodicu, nateraće vas da ostanete prikovani za TV ekrane.

Radivoje Raša Bukvić, foto: Prva TV
Radivoje Raša Bukvić, foto: Prva TV
.

Ovo je priča o običnom čoveku koji sticajem loših okolnosti pada u ruke najvećeg mafijaškog bosa u jugoistočnoj Evropi. Šta je sve spreman da uradi da bi zaštito svoju porodicu, otkriva nam Radivoje Raša Bukvić kome je poverena glavna uloga.

Uroš Perić je porodičan čovek čiji se život u trenutku pretvara u noćnu moru. Da li Vam je i koliko, bilo teško da iznesete ulogu?

- Bilo je prilično zahtevno. Od mene se očekivalo da zaista u svakom kadru budem prisutan i da tu ogromnu dramsku okolnost, gde čovek jednostavno nema izbora i mora da se na sve moguće načine dovija da bi spasio sebe i svoju porodicu, iznesem na najbolji mogući način. Nije bilo predaha i u svakom tom kadru morao sam jednostavno da trpim tu situaciju koja je napisana. To nije bilo lako ispratiti svih 12 epizoda. Bilo je baš kompleksno i teško, ali je s druge strane, meni to bio izazov.

Na stvaranju serije učestvovao je veliki internacionalni produkcioni i glumački tim. Kakvi su Vaši utisci?

- Iskustvo koje sam stekao u inostranstvu mnogo mi je značilo u ovom projektu jer sam tačno shvatao šta se od mene očekuje i traži. To je novi žanr kod nas i format koji parira Netflix standardima. Zahteva od glumca koncentrisanost i prisutnost u kadru gde nema mnogo prostora za improvizaciju, gde je sve definisano tekstom i gde se vi apsolutno toga morate pridržavati. To mi je bilo jasno od samog starta. Za mene je bilo veliko uživanje da na srpskom tumačim kompleksan lik u seriji koja preti da bude jedan od glavnih izvoznih projekata.

&Ovo je serija koja mora da se prati sa apsolutnom pažnjom&, foto: promo
"Ovo je serija koja mora da se prati sa apsolutnom pažnjom", foto: promo
.

Po prvi put niste koristili kaskadera?

- Imao sam osećaj da mogu sam sve to da izvedem. Verovatno zbog toga što sam već imao susreta s tim žanrom u dosadašnjem radu, pa sam odlučio da mi nije potrebna zamena.

Koja scena je bila najzahtevnija?

- Najzahtevnija je bila vožnja automobila. Snimali smo scenu u kojoj Uroš Perić mora da pobegne iz garaže i trebalo je u rikverc da vozim uzbrdo i u krivini usred zatvorenog prostora. I to veoma brzo. Srećom, sve se dobro zvršilo. Nekako sam uspeo iz prvog pokušaja, ni sam ne znam kako se nisam sudario s nekim.

Ozbiljan scenario zahtevao je i specifične lokacije. Gde ste sve snimali?

- Snimali smo na više od 140 lokacija u tri zemlje - Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Dosta smo putovali, a pojedine scene snimali smo u nekim vrletima i zabitima. Bilo je prilično zahtevno.

Nije bilo predaha tokom snimanja, foto: promo
Nije bilo predaha tokom snimanja, foto: promo
.

Da li možemo da očekujemo i drugu sezonu?

- Trebalo bi uskoro da krene pisanje nove sezone i svi sa nestrpljenjem očekujemo u kom pravcu će se dalje odvijati priča.

Zbog čega gledaoci Prve TV ne treba da propuste "Besu"?

- Ovo je serija koja mora da se prati sa apsolutnom pažnjom, a nadam se i da ostavlja bez daha. Gledaoci neka zaborave na mobilne telefone i neka se dobro skoncentrišu, jer svaka scena donosi nešto novo, a od gledaoca se očekuje da bude prisutan. Trudili smo se da napravimo priču koja će ljude ostaviti bez daha. Da li smo uspeli, to ćete nam vi reći. Veoma sam nestrpljiv da vidim kako će ljudi da reaguju.

Gostovanje Raše Bukvića na Prvoj TV možete pogledati u prliogu:

.