Istina o Bijonsinoj himni svih prevarenih žena - pesma joj nije bila namenjena ali je bila suđena!

"To the left, to the left", početni su stihovi hita koji zna svaka obožavateljka američke muzičke zvezde Bijonse.

Bijonse, foto: Photo by Ian Gavan/Getty Images for Gucci, Entertainment
Bijonse, foto: Photo by Ian Gavan/Getty Images for Gucci, Entertainment
.

Treći singl njenog albuma "B'Day", "Irreplacable", u prevodu "Nezamenljiv", iz 2006. godine je u kratkom roku postao himna svih prevarenih žena.

Pesma u kojoj se Bijonse obračunava s muškarcem koji ju je varao, ostavlja ga i poručuje mu da "ni na sekundu ne pomisli da je nezamenjiv" i danas živi na njenim koncertima. Međutim, većina njih ne zna da je ovu pesmu napisao - muškarac! Američki 39-godišnji hitmejker i pevač Ne-Yo.

Pesma u originalu zapravo govori istu priču iz muške perspektive, ali Ne-Yo je smatrao da u muškom izvođenju ne zvuči dobro. U dogovoru s norveškim producentskim duom Stargate iza kog stoje Tor Hermansen i Mikel Eriksen, odlučio je ipak da pronađe ženskog izvođača za svoju numeru.

"Pesma koju sam dao, a nisam to želeo bila je 'Irreplacable'. Napisao sam je za sebe. Ta pesma me je naučila zanimljivu lekciju, a to je da generalno gledajući muškarci i žene zapravo ne razmišljaju na različit način. Ali kad je muškarac peva, pesma zvuči pomalo ženomrzački, malo zlobno", kazao je Ne-Yo.

Bijonse, foto: Photo by Buda Mendes/Getty Images, Entertainment
Bijonse, foto: Photo by Buda Mendes/Getty Images, Entertainment
.

Mnogima će to zvučati neverovatno, ali prvo je zamišljena kao kantri balada za jednu od tada dve apsolutne kraljice tog žanra - Fejt Hil i Šanije Tvejn. Ipak su odustali su od te ideje i pesmu ponudili R&B pevačici Kriset Mišel, ali ju je odbila.

Tada je "Irreplacable" napokon došla u ruke Bijonse koja je spremala album "B'Day". Trebalo je da to bude album s plesnim hitovima na kojem, prema prvotnoj ideji, nije bilo mesta za balade tog tipa, ali je jedan od pevačicinih producenata rekao da bi bila luda kad je ne bi uvrstila na album.

Tada je počeo rad na novom aranžmanu: "Ponekad se dogodi da razmišljaš o određenom izvođaču i staviš ih u kutiju. Pesma mora da bude ovakva ili onakva i onda sam sebe ograničiš na zvuk koji su radili i pre tri godine. Zato je dobro da pesmu originalno nismo radili za Bijonse. Možda onda ne bismo išli u tom smeru. Kada ju je Bijonse čula, tražila je da promenimo nekoliko stvari i napravila svoj vokalni aranžman", kazao je Tor Hermansen.

Bijonse, foto: Depositphotos/s_bukley
Bijonse, foto: Depositphotos/s_bukley
.

"Bijonse inače piše za sebe, ali kada neko drugi to radi za nju, ona neće pevati pesmu koja za nju nema smisla. Pesma mora da bude o nečemu što za nju ima određenu težinu. U ovom slučaju, želela je da olakša dušu", dodao je Ne-Yo.

U trenutku kada je završeno snimanje i produkcija, svi su znali da imaju posebnu pesmu, ali nisu ni slutili da će postati globalni hit: "Nitko nije očekivao da će pesma postati takav fenomen, sve nas je iznenadila. Za početak, prešla je sve granice. Krenula je od mešanih njujorških top-lista do kantri radijskih emisija i to je pesma u kojoj baš svi mogu da uživaju", govorio je Hermansen.

Na jedan od svojih najvećih hitova ponosna je i Beyonce. "Obožavam tu pesmu. Važno je imati takve pesme. Toliko mi je ljudi prišlo i reklo da su iskusili svoj prvi raskid uz nju i da je nije bilo, ne bi imali snage da se odupru lošoj vezi. Ne bi spoznali koliko vrede. Drago mi je što sam deo toga", zaključila je pevačica.

Izvor:Zadovoljna.hr