Showbiz vesti

Hilari Svonk: Devojka iz kamp prikolice postala devojka od milion dolara

Popularna glumica je pre par dana proslavila  45. rođendan, a iza sebe ostavila je čitavo jedno nasleđe.

03.08.2019. - 11:00h
HIlari Svonk
HIlari Svonkfoto: (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for Marc Cain/Getty Images Enterteinment

Ova američka glumica svoju karijeru započela je septembra 1997. godine ulogom u seriji "Beverli Hils". Međutim, nakon što je njen lik iz serije izbačen, Svonk je mislila da neće uspeti u ovom poslu. Ipak, ispostavilo se da je to najbolja stvar koja je mogla da joj se dogodi.

Samo dve godine kasnije ova dvadesetpetogodišnjakinja dobija ulogu Brendona u biografskom filmu Kimberli Pirs "Momci ne plaču" ("Boys don't cry"). Svonkova je zbog ove uloge morala da drastično promeni kilažu i smanjila udeo masnog tkiva na 7 posto. U filmu u kome je glumila transrodnog momka koji se suočava sa neprihvatanjem okoline, pretnjama, silovanjem i na kraju ubistvom Svonkova je dobila svog prvog Oskara, ali i Zlatni globus. Kritičari su ovu ulogu kategorisali kao najbolju u 1999. godini.

Svonkova je bila treća najmlađa glumica koja je dobila Oskara.

Samo pet godina kasnije tada već poznata glumica dobila je i drugog Oskara. Naime, Svonkova je glumila u filmu Klinta Istvuda "Devojka od milion dolara" bokserku Megi Ficdžerald koja se pod "stare dane" odlučuje na ovaj borilački sport i uz pomoć trenera postaje najbolja. Zbog ove uloge Hilari je morala da dobije 15 kilograma mišićne mase, koja ju je svrstala na listu poznatih glumica koje su morale drastično da promene svoj izgled zarad filmske uloge.

Prilikom dodele Oskara, Svonkova je prokomentarisala da ne zna kako je ovo zaslužila jer je ona samo jedna obična devojka koja je došla iz kamp prikolice sa velikim snovima.

Svojoj filmskoj karijeri aktivno je posvećena i dan-danas. Karakteristično za nju jeste da se pojavljuje u najrazličitijim ulogama i jedna je od retkih holivudskih glumica koja može da se snađe u bilo kojim vodama.

Kao i mnoge javne ličnosti i Hilari Svonk jedan deo svog života posvetila je borbi za ljudska prava i borbi protiv porodičnog nasilja. Prisustvovala je mnogim događajima i deo je fondacija koje pružaju podršku ženama koje trpe fizičko nasilje. Redovna je u svojim donacijama.

Međutim, jedna od takvih podrška umalo je nije koštala karijere i kredibiliteta. Naime, u oktobru 2011. godine Svonkova je prisustvovala kontroverznom događaju u glavnom gradu Čečenije, Groznom, povodom 35. rođendana čečenskog predsednika Ramzana Kadirova. Nakon što mu je javno čestitala rođendan i bila fotografisana u njegovom društvu, borci za ljudska prava javili su se i pokrenuli lavinu negativnih komentara.

Ispostavilo se da glumica nije znala da u Čečeniji Kadirov krši ljudska prava i da je i sam bio optužen zbog nasilja nad drugima. Istog trenutka Svonkova se oglasila povodom ovog skandala i javno se izvinila i zažalila zbog svog učešća u čečenskom događaju, pravdajući se da nije bila svesna tih skandala koji se kriju iza ovog predsednika.

Izvor: glosy.espreso.rs