Showbiz vesti

Najviša kazna do sad: "Facebook" mora da plati pet milijardi dolara - Mark Zakerberg garantuje poštovanje privatnosti!

Američka vlada je saopštila kaznu Savezne trgovinske komisije (FTC) koja nalaže kompaniji "Facebook" da isplati pet milijardi dolara za narušavanje privatnosti svojih korisnika.

31.07.2019. - 14:28h
Mark Zakerberg
Mark Zakerbergfoto: Photo by David Ramos/Getty Images, Getty Images News

Kako se navodi u tekstu Vašington posta, ta kazna predviđa i nadzorne mere i određene restrikcije nad poslovanjem kompanije, ali se u odluci FTC generalni direktor Facebooka Mark Zakerberg smatra samo delimično lično odgovornim. Vašington post ističe da je reč o najvećoj kazni koju je FTC izrekla.

"U nagodbi koju su postigli kompanija Facebook i Savezna trgovinska komisija SAD, direktor Mark Zakerberg se obavezao da će lično garantovati da će njegova kompanija poštovati svoje programe o privatnosti", navodi se u tekstu i dodaje da je FTC takođe zapretio krivičnim i drugim kaznama u slučaju lažnih garancija.

Predsednik FTC Džo Simons rekao je da su kazna od pet milijardi dolara i brojne mere u poslovanju kompanije Facebook bez presedana u istoriji njegove komisije, dodavši da je cilj da se promeni način poslovanja Facebook koji se odnosi na privatnost. Ipak u ovoj nagodbi, kompanija Facebook ne priznaje nikakvu krivicu.

'Facebook'
"Facebook"foto: Depositphotos/Mactrunk

FTC je otvorio istragu prošle godine nakon što je utvrđeno da je ta firma u cilju prikupljanja podataka za Kembridž Analitika prikupila lične podatke od skoro 87 miliona korisnika Facebook bez njihove dozvole.

Nagodba predviđa i formiranje "nezavisnog odbora za privatnost" čije članove će imenovati nezavisno telo, pa mogu da budu otpušteni samo putem takozvane supervećine glasova članova upravnog odbora Facebooka.

Advokat Facebooka Kolin Streč je rekao da će nagodba predstavljati oštriji zaokret u regulisanju privatnosti. Od izbijanja skandala kompanija Facebook je obećala da će bolje štititi podatke svojih korisnika.

Ipak je nastavljena praksa sa brojnim propustima, dok kritičari i aktivisti za čuvanje privatnosti nisu ubeđeni da će kazna ili novi model Facebooka predstavljati suštinske promene u načinu poslovanja ove kompanije.

Kazna odnosno nagodba koju je kompanija Facebook utanačila sa FTC daleko je iznad prethodnog rekorda za kršenje privatnosti, kada je sa 22,5 miliona dolara kažnjen Google, 2012. godine.

Izvor: tanjug