Kusturica: "Kultura trpi smrtonosne udarce"

Sedmi festival ruske klasične muzike, od ove godine pod imenom "Kustendorf Klasik", okupiće od 10. do 12. jula u Drvengradu 50 mladih muzičara iz renomiranih muzičkih škola i sa akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine.

Kusturica, foto: Dominique Charriau/Getty Images, Entertainment
Kusturica, foto: Dominique Charriau/Getty Images, Entertainment
.

Osnivač Emir Kusturica je podsetio da na Mećavniku nema crvenog tepiha karakterističnog za druge festivale - onih u kojima se u fokus stavljaju glumci u skupim toaletama: "Njima nije stalo do toga da im film bude najbolji na svetu, već samo da bude dovoljno dobar da bi mogli u novom odelu dobre robne marke, s devojkom takođe dobre robne marke, da prošetaju tim crvenim tepihom i praktično u drugi plan stave ono što je najvažnije, a to su autori. Zato je ovo pokušaj da se akcenat stavi na autore", istakao je Kusturica.

On je primetio da u svetu "koji se guši u rijalitiju i koji živi tabloidni život, koji smišlja fikciju i laž u kojoj je ugodnije nego u istini, gde kultura trpi završne smrtonosne udarce", Mećavnik i njegovi festivali su kao "grupa Don Kihotovih fanova koji pokušavaju da ožive ono što zamire i što je fragmentarni deo kulture, a ne njena udarna igla".

Kusturica, foto: Photo by Francois Durand/Getty Images, Entertainment
Kusturica, foto: Photo by Francois Durand/Getty Images, Entertainment
.

Učesnici će se takmičiti za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku u dve starosne kategorije - od 13 do 17 i od 18 do 25 godina, a najbolje će izabrati žiri u kome će biti rektor Državne muzičke akademije iz Belorusije Jekaterina Dulova (predsednica), kompozitorka Anja Đorđević i pijanista Aleksandar Madžar.

Festival će zatvoriti koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umetnika Jermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i Kragujevčkog pevačkog društva u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana. Program će obuhvatiti i radionice za mlade talente koje će voditi gosti festivala.

Večernji sati su, prema rečima Kusturice, rezervisani za džez u "Prokletoj avliji".

Izvor: mondo.rs