Showbiz vesti

Njegov simbol je znak prestiža, najbogatiji ljudi ga obožavaju, a on je uvek u crnoj majici

"Puno radim i nosim crnu majicu, ali nije svaka crna majica ista. Moje su od kašmira“. I u toj jednoj rečenici leži tajna njegovog uspeha. Kvalitet je nešto što se podrazumeva i čini model luksuznim.

05.05.2019. - 09:37h
Đorđo Armani je modni genije. I to samouk. Modu nikad nije studirao.
Đorđo Armani je modni genije. I to samouk. Modu nikad nije studirao.foto: Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images Entertainment

Đorđo Armani je kreator koji nas je naučio da luksuz ne mora da bude neudoban i uštogljen. Njegov stil vezujemo za biznis, šik i rafiniranu eleganciju, iako se u međuvremenu proširio na sve segmente mode, ali i životnog stila. Ako bismo morali da opišemo njegov stil u nekoliko reči, rekli bismo – minimalizam, savršen kroj i mekani materijali.

Iako prezire trendove, uvek je savremen. Za njega ključ bezvremenog stila leži u eleganciji, koja nikad neće izaći iz mode. Elegancija dolazi iz glave – prvo ide misao, pa potez. Inteligencija je neophodna da biste bili elegantni, poručuje Armani.

Svaki uspeh podrazumeva i pomeranje granica ili promenu standarda. Tako nas je Đorđo oslobodio viška aksesoara i uveo sportske elemente u poslovnu i svečanu garderobu. Njegovi modeli su opuštenih linija, što ih čini udobnim, u njima se lako krećete, bez obzira na to da li ste na poslu ili u večernjem izlasku, a u isto vreme delujete lepo i savremeno. Preferira crnu i tamnoplavu, u kojima figura deluje tanje, a dozvoljavaju vam da eksperimentišete sa formama i teksturama.

Svaki detalj je duboko promišljen. Čak je i čuvenog orla za liniju Emporio Armani lično nacrtao. Njegovi modeli su luksuzni, nosivi, nisu jeftini, ali su napravljeni bez roka trajanja

Planetarno popularni kreator, osim svom savršenom radu, za slavu ipak treba da zahvali moćnoj holivudskoj produkciji. Bilo je dovoljno da obuče čuvenog Ričarda Gira za ulogu u filmu Američki žigolo (1980) i da mu se otvore vrata svetske slave, a njegov ležerni stil postane sinonim za dobar izgled.

U svoju biografiju može da upiše i da je prvi živi umetnik kome je muzej Gugenhajm napravio izložbu dela, 2000. godine. Uz to, jedini je kreator uz Kristijana Diora koji se pojavio na naslovnoj strani časopisa Tajm.

Pet godina kasnije ušao je u svet visoke mode po svim strogim načelima i izlagao je kolekcije u Parizu. Kreacije sa njegovim potpisom prošetale su celim svetom, od crvenih tepiha na modnim i filmskim događajima do zabava za zvanice iz visokog društva.

Njegove modele nose Megan Foks, Rijana, Madona, Ana Vintur… Raznolikost njegovih obožavateljki govori o tome koliki je modni genije. I to samouk. Modu nikad nije studirao.

Globalizacija je za njega nešto čemu se ne treba suprotstavljati. Modni stav ne menja, ali prati promene. Tako je osnovao liniju A/X: Armani Exchange u pokušaju da se probije na američko masovno tržište.

Modna kuća Đorđo Armani, kao i mnoge druge modne kuće, izgrađena je prvenstveno na identitetu i estetici samog Đorđa Armanija. U takvim kompanijama brend preuzima identitet osnivača. Namenjen je elitnom i modno pismenom sloju. Danas je to imperija. Osim glavne kompanije i pet linija namenjenih različitim modnim grupama, Armani ima linije za proizvodnju nameštaja i kućnog dekora, čokoladica za poklone, kozmetike i parfema, otvorio je restorane po celom svetu, a ušao je i u hotelski biznis.

Ako vam je bliska njegova estetika, a imate dovoljno para, mogli biste u bukvalnom smislu da živite u Armanijevom svetu. Smatraju ga najmoćnijim čovekom u modnom svetu. Vidite i zašto.

Ko je Đorđo Armani?

Rođen je 11. 7. 1934. u Pjaćenci, u Italiji. Želeo je da postane lekar, ali je odustao posle dve godine studija medicine. Karijeru je započeo kao dekorater izloga u čuvenoj milanskoj robnoj kući "Rinascente". Počeo je da radi u modnoj kući Čeruti 1964. kao asistent za mušku liniju Hitman. Devet godina kasnije, sa Serđom Galeotijem osnovao je modnu kuću Đorđo Armani, a već 2001. biva priznat za najznačajnijeg italijanskog modnog kreatora. Danas ima 84 godine i pravu imperiju.

Izvor: Žena.blic.rs