80 godina filma "Prohujalo s vihorom": Film koji je pomerio granice pratili su mnogi skandali koje Holivud i dalje pamti!

Amerika ceni ono što je dobila filmom Prohujalo s Vihorom pa će 3. marta svi bioskopi pustiti ovaj film. Film koji je snimljen davne 1939. godine čini se da će se zauvek nalaziti na listi "Filmova koje morate da pogledate". Snimanje nije bilo lako, pratili su ga mnogobrojni skandali, a od kada se pojavio Holivud više nije bio isti...

foto: Hulton Archive/Getty Images
foto: Hulton Archive/Getty Images
.

„Prohujalo sa vihorom“ režirao je Viktor Fleming, uz pomoć Sema Vuda. Film je imao 13 nominacija za Oskara, od kojih je osvojio deset – osam u konkurenciji za najbolji film, režiju, scenario, glavnu glumicu, sporednu glumicu, scenografiju, fotografiju i montažu, kao i dva počasna za revolucionarnu upotrebu produkcijske opreme i boje. To je u istoriji sedme umetnosti prvi film u boji nagrađen Oskarom za fotografiju. Glavne uloge tumačili su: Vivijen Li (Skarlet O’ Hara), Klark Gejbl (Ret Batler), OIivija de Havilend (Melani Hamilton) i Lesli Hauard (Ešli Vilks). Muziku je komponovao Maks Štajner.

foto: Sasha/Getty Images, Hulton Archive
foto: Sasha/Getty Images, Hulton Archive
.

Predložak za scenario Sidnija Hauarda bio je prvi i jedini roman Margaret Mičel, koji važi za „neprevaziđeno delo u celokupnoj američkoj književnosti kad je reč o američkom Jugu i Američkom građanskom ratu“. Nastao prema istinitim događajima, objavljen je 1936, ovenčan Pulicerovom nagradom i u prvih šest meseci prodat je u milionskom tiražu, da bi nakon snimanja istoimenog kultnog filma postalo najčitanija knjiga u SAD posle Biblije. Širom sveta ovaj roman preveden je na 30 jezika i Brajevu azbuku, do sada je prodat u 30 miliona primeraka.

.

Samo mesec dana po njegovom objavljivanju producent Dejvid Selznik, šef filmskog studija Selznik Internešenel Pikčers (Selznick International Pictures) otkupio filmska prava za ovaj roman za tada rekordnih 50 hiljada dolara. Priprema za snimanje, pronalaženje glumaca, posebno za ulogu Skarlet O’ Hare, snimanje čuvenih scena poput pada Atlante, u kojoj je spaljena scenografija „King Konga“, kao i presedani vezani za ovo filmsko ostvarenje, uključujući i za 1939. astronomske troškove od četiri miliona dolara koje je u to vreme premašio samo spektakl „Ben Hur“, ušli su u legendu koliko i sam film.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Classic Hollywood (@classicfilmfanatic) on

.

Snimanje je trajalo od 26. januara do 1. jula, postprodukcija završena je 11. novembra 1939, a prvobitna verzija filma koja je trajala više od četiri i po sata, skraćena je kasnije za 48 minuta. Premijera u nekadašnjoj Velikoj operskoj kući u Atlanti 15. decembra iste godine privukla 300 hiljada ljudi, a taj dan u DŽordžiji bio je proglašen za državni praznik. Iako se tokom proteklih osam decenija nije stišala polemika oko odnosa ovog filma prema robovlasništvu, „Prohujalo sa vihorom“ ima status klasika.

Od filmske ekipe koja je snimila „Prohijalo sa vihorom“ živi su još samo stodvogodišnja glumica Olivija de Havilend i Teodor Metju Majk Kun (1932), koji je u filmu igrao igrao njenog sina dečaka Boa Vilksa. Olivija de Havilend je karijeru završila 1988, danas živi u Parizu.

Ovo filmsko remek delo nalazi se na IMB listi 250 najboljih filmova celokupne svetske kinematografije, zbog „kulturnog značaja“ uključeno je u Državni filmski registar SAD. Prema oceni Američkog filmskog instituta, zauzima četvrto mesto na listama „Sto godina… sto filmova“ i „Deset najboljih epskih filmova“, a prema zaradi koja premašuje tri milijarde dolara smatra se najkomercijalnijim ostvarenjem u istoriji američke sedme umetnosti.

Književni nastavak „Prohujalog sa vihorom“ Aleksandre Ripli iz 1991. prema kome je tri godine kasnije snimljena mini serija nisu bili ni blizu blede senke originala. Pre 14 godina objavljeno je luksuzno četverostruko DVD-izdanje ovog filma sa svim detaljima o njegovoj istoriji.

Zanimljivosti i skandali koji su pratili "Prohujalo s vihorom" koje Holivud i dalje pamti...

1. Požar u Atlanti je bila prva scena koja je snimljena. Kako bi dobio pravu sliku požara, MGM je koristio ostatke nekoliko starih snimanja, uključujući i vrata iz filma King Kong.

2. Za potrebe snimanja požara korišćeno je svih sedam postojećih Technicolor kamera. Vatrena stihija je bila visoka preko 150 metara i pokrivala je površinu od 16 hektara. Za gašenje vatre je bilo nepohodno preko 56.000 litara vode.

3. Retu nije bilo dozvoljeno da kaže reč "pobačaj" na snimanju, pa je napravljena izmena i uvedena je reč "nesreća" neposredno pre Skarletinog pada niz stepenice.

4. Boja očiju Vivijen Li je plava, ali je boja izmenjena tako da Skarlet na filmu ima zelene oči.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Christiana Benson (@cbenson015) on

.

5. Tokom snimanja, Klark Gejbl je izazvao skandal kada je pobegao sa Kerol Lombard tokom dvodnevne pauze i venčao se sa njom u Arizoni. Gejblov agent ih je služio sendvičima i kafom u automobilu.

6. Hati Mekdanijel je postala prva Afroamerikanka koja se nominovala i pobedila u dodeli za Oskara. To je takođe bio prvi put da je jedan Afroamerikanac prisustvovao dodeli nagrada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by We Love the South! (@welovepataltschul) on

.

7. Nijednom Afroamerikancu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje filmskoj premijeri.

8. Tokom snimanja scene Melaninog porođaja, reditelj bi povremeno isključio kameru i štipao je za nožne prste kako bi Olivija stvarno osetila bol.

9. Većina glumaca nije volela karaktere koje su glumili. Lesliju Hauardu je rečeno da je prestar da bi glumio Ešlija, Rend Bruks je mrzeo ulogu Skarletinog smotanog prvog muža Čarlsa Hamiltona , a Baterflaj Mekvin nije odobravala negativne stereotipe kada je reč o Prisi .

10. Kako bi se povećala gledanost i publicitet tokom snimanja, urađena je anketa gde su fanovi ispitivani koju glumicu bi voleli da vide u ulozi Skarlet. Vivijen Li je dobila samo jedan glas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by "I'm ready for my close-up." (@thegreateststarsofall) on

.

11. Kako bi karakter Skarlet što više približio ukusu Klarka Gejbla, reditelj Viktor Fleming je vezivao grudi Vivijen Li da bi njen dekolte bio što izraženiji u famoznoj crvenoj haljini.

.

12. Klark Gejbl je skoro odustao od snimanja zbog scene u kojoj Ret mora da plače.

13. Klark Gejbl je radio ukupno 71 dan i zaradio preko 120.000 dolara. Za razliku od njega, Vivijen Li je radila čak 125 dana, i za to zaradila 25.000 dolara.

14. Drugi skandal koji se dogodio na snimanju izazvala je Vivijen Li koja je iz Engleske na snimanje došla sa Lorensom Olivijerom , ljubavnikom sa kojim je imala nezakonitu vezu, s obzirom da su oboje napustili svoje supružnike i porodice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gone With The Wind (@scarlettsrhett) on

.

15. U to vreme, cigarete se nisu smatrale opasnim i štetnim po zdravlje, a Vivijen Li je bila poznata po tome što je trošila četiri pakovanja dnevno tokom snimanja.

16. Konj kog Skarlet koristi da pobegne iz Atlante trebalo je da bude iznemogao, ali je bio suviše snažan i nisu mu se videla rebra. Šminkeri su oslikali tamne senke na njegovim rebrima da bi mu dali izgladneo izgled.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rance Collins (@rancecollins) on

.

17. Barbara Onil je igrala Skarletinu majku. Glumica je u tom momentu imala samo 28 godina, dok je Vivjien Li imala 25.

18. Nakon što je prvobitni reditelj Džordž Kjukor otpušten zbog svoje homoseksualne opredeljenosti, Vivijen je morala da se bori sa novoizabranim rediteljem Viktor Flemingom da bi zadržala svoju viziju Ohare jer je Fleming želeo da je prikaže kao potpuno bezosećajnu osobu.

19. Na originalnom posteru glumci su navedeni sledećim redosledom: Klark Gejbl, Lesli Hauard, Olivija de Havilend i Vivijen Li. Redosled je promenjen kada je Vivijen dobila Oskara.

Izvor: Danas.rs/rtv.rs