Da li danas tabloidi kroje medijsku sliku? DA, ako pitamo Milovana i Ana Mariju Zečević!

U proteklih mesec dana upoznali smo Voju, Krešu, Milovana, Jelicu, Marka i Ana Mariju, a kroz njihove međusobne odnose i porodične zavrzlame, pratili smo i ponovno rađanje nekada vrlo uspešnog košarkaškog kluba Radnik. Uspeh, moć, ljubav, spletke, poroci, problemi... Ništa od ovoga nije zaobišlo glavne likove.

Zečevići - Ana Marija i Milovan, foto: Aleksandar Krstović
Zečevići - Ana Marija i Milovan, foto: Aleksandar Krstović
.

I taman kad je postalo najzanimljivije, završeno je emitovanje prvog dela prve sezone serije "Žigosani u reketu". U iščekivanju nastavka, imamo dovoljno vremena da presaberemo utiske i zapitamo se da li je Dragan Bjelogrlić ovim projektom uspeo da na najbezbolniji način prikaže sliku i priliku vremena u kome živimo.

Od poslovnih mahinacija, preko izneverenih očekivanja i neispunjenih obećanja, do novih nada i boljih planova za budućnost, prateći "Žigosane" imali smo priliku da vidimo i kako se danas kroji medijsko nebo. Za to su se u velikoj meri pobrinuli Svetozar Cvetković i Miona Marković, koji tumače likove Milovana i Ana Marije Zečević.

Milovan je vrhunski novinar koji je u jednom momentu odlučio da stvori sopstvene dnevne novine. Da li ste, pripremajući se za ovu ulogu, imali neki uzor ili model na osnovu koga ste zasnovali lik nemilosrdnog vlasnika tabloida "Fleš"?

- Nisam imao uzor, nisam hteo time da se bavim. Sam za sebe sam takav lik koji bi mogao da se bavi jednim takvim poslom. Reakcije gledalaca govore da sam to dobro uradio. To je prilično surov posao, a u to sam se najbolje uverio kad mi je, tokom neke konferencije za štampu koju je sazvao Dragan Bjelogrlić tokom snimanja, nekoliko novinara reklo da način na koji sam odigrao ulogu u tom trenutku, u njihovom svetu izgleda upravo tako.

Jureći za tiražom, Milovan skreće u vode tabloida i žute štampe, foto: Aleksandar Krstović
Jureći za tiražom, Milovan skreće u vode tabloida i žute štampe, foto: Aleksandar Krstović
.

Pozorišna publika zna gde može da vas vidi, ali dugo vas nije bilo na televiziji. Iako ste i ranije snimali serije, sad ste se po prvi put upustili u ovako veliki projekat.

- Nikada nisam snimao duge serije, tako da je ovo potpuno novo iskustvo za mene. Snimao sam serije o nacionalnim junacima istorije Srbije, tipa "Karađorđeva smrt", "Vuk Karadžić", "Sedam sekretara SKOJ-a", ali sve su to bili kratki projekti koji nisu imali više od 10 epizoda.

Da li ste, radeći ovu ulogu, malo bolje počeli da razumete zašto se neko bavi novinarskim poslom baš na taj način?

Uvek sam razumeo zašto se ljudi bave tim poslom i uvek sam uvažavao novinare. Nikada nisam odbijao da dajem intervjue, niti sam delio medije na one za koje hoću, odnosno, za koje neću da dajem izjave. Zaista razumem zašto bi se neko bavio tim poslom, pogotovu danas. Hteli ili ne, živimo u materijalističkom svetu. Mi smo žrtve i sveta i sistema u kome naslovne strane danas prodaju to što je vest. Što je gora naslovna strana, što su gore vesti, to se bolje prodaje. Bio sam svedok vremena kad su vesti na naslovnim stranama bile nešto što su zaista bile vesti, a ne ubistva i seks skandali, što je danas sve češći slučaj.

Po prvi put, Svetozar Cvetković se našao u seriji koja će imati nekoliko sezona, foto: Aleksandar Krstović
Po prvi put, Svetozar Cvetković se našao u seriji koja će imati nekoliko sezona, foto: Aleksandar Krstović
.

Dosta mladih glumaca se pojavilo u seriji. Između ostalih i Miona Marković koja tumači lik Milovanove kćerke Ana Marije. Kakva iskustva nosite iz saradnje sa mlađim kolegama?

- Dobro je to kad vas odjednom malo otrezni taj neki "jaz generacija". Nekako mi se čini da sve što sam radio, da sam više učio od mlađih nego što sam učio od starijih, jer od starijih nekako popijete iskustvo, a ideje kupite od mlađih.

Ana Marija je krenula očevim stopama i pravo iz Njujorka uleće u teme sa kakvim se do tada nije susretala. Miona kako si se snašla u ulozi tabloidne novinarke?

- Ana Marija je mislila de će otac da je poštedi, da joj neće davati da piše članke o nekoj pevaljki, izmišljenim saobraćajkama i kućnim ljubimcima, ali on je surovo sprema. Ne štedi je iako je njegova kćerka, jer hoće da joj pokaže kako stvari zapravo stoje. Stekla sam utisak da živim taj lik jer se njoj svašta dešava.

Ana Marija je krenula očevim stopama i pravo iz Njujorka uleće u teme sa kakvim se do tada nije susretala, foto: Aleksandar Krstović
Ana Marija je krenula očevim stopama i pravo iz Njujorka uleće u teme sa kakvim se do tada nije susretala, foto: Aleksandar Krstović
.

Kakva iskustva nosiš iz saradnje sa Svetozarom Cvetkovićem?

- Fenomenalno je izneo ulogu. U početku sam imala stravičnu tremu, ali sam nekako poverovala u to da mi je tata i počeli smo da se igramo. 

Da li možemo da očekujemo da će Ana Marija u nekom momentu postati ženska verzija svoga oca koji neumoljivo hrli za povećanjem čitanosti?

- Ana Marija se vremenom udaljava od svojih ideala i sve više podilazi čitaocima. Otac joj je veliki uzor i pokušava da od njega nauči sve što može. Promeniće se svakako, ali to je razlog više da i ubuduće pratite "Žigosane u reketu".