Buran život Ane Okse: Nijedan muškarac joj nije bio potaman

Jedna od najvećih italijanskih muzičkih diva Ana Oksa rođena je 1961. u Bariju. S obzirom na to da korene vuče iz Albanije, svoje ime i prezime Ilirijana Hodža prilagodila je sceni, ali i italijanskom jeziku.

.

Ana je muzikom počela da se bavi kao vrlo mlada. Prvi nastup je imala već s 15 godina kada je otpevala pesmu Fiorellin del Prato. Bila je neobuzdana, mlada, provokativna i intrigantna, ali pre svega drugačija. Zbog unikatnog, moćnog vokala i emocija koje unosi u svoje interpretacije, prozvali su je Glas i srce.

"Oduvek sam želela da budem pevačica, a moji snovi su vrlo brzo postali stvarnost. Kao 14-godišnjakinja sam počela da nastupam u jednom baru u svom rodnom gradu Bariju, uz klavirsku pratnju maestra Sabina Skijanelija i ubrzo snimila prvi singl. Tako da za mene nije bilo dileme čime ću se u životu baviti", izjavila je jednom prilikom.

Tokom karijere, zbog svojih erotično stilizovanih nastupa i zavidnih glasovnih potencijala postala je svojevrsno zaštitno lice najprestižnijeg italijanskog festivala Sanremo. Dve godine nakon prvog pojavljivanja u medijima, Ana je na Sanremu kao mlada pevačica koja obećava osvojila drugu nagradu s pesmom Una Emozione da Poco. Od tada nije prestala da niže hitove, a Sanremo je postao nezamisliv bez nje.

Svoju popularnost dodatno je podigla 1988. godine vodeći najpopularniji nacionalni televizijski šou Fantastico, gde je pokazala i zavidne glumačke i imitatorske talente.

1989. osvojila je prvo mesto pesmom Ti Lascerò, a te godine je s numerom Avrei voluto osvojila 56 bodova i završila na 9. mestu na Evroviziji predstavljajući Italiju.

1990. Ana je otpevala pesmu Donna con te koja je potala jedna od njenih najpoznatijih hitova.

.

Deset godina kasnije Ana Oksa je ponovo pobedila na Sanremu s pesmom Senza pietà. Zapažena je ostala i njena pesma E Tutto un attimo, koja je toliko zahtevna za pevanje, da su se samo retki usudili da je obrade.

.

Ana se na Sanremu pojavila i 2013. s pesmom La Mia Anima D'uomo. Uz svoj moćni glas, uvek se isticala i svojim ekstravagantnim izgledom. Svaki njen nastup pratio je i novi imidž koji su mnogi kopirali. Početak 2000-ih Oksi je doneo i privatni i profesionalni preobražaj. Albumom L'eterno movimento okrenula se etno melosu, posebno onom njenih albanskih korena.

Široj javnosti nije zanimljiva samo zbog fascinantne karijere, nego i zbog burnog privatnog života. Nakon prvog muža Franka Cijanija, udala se za Đanija Belena, bubnjara rok grupe New Trolls s kojim je dobila dvoje dece - ćerku Frančesku i sina Kvazima.

Drugi razvod je bio prilično buran, a najveće zanimanje izazvao je njen treći brak s milijarderom Bedžetom Pacolijem, kontroverznim preduzetnikom poreklom s Kosova, koji je propao, kako je on izjavio - zbog Anine posesivnosti i ljubomore.

Četvrto Da je rekla svom 22 godine mlađem telohranitelju Marku Sansonetiju, ali su se razišli 2009. godine.

.

Izvor:  tportal.hr