FEST 2019: Najnoviji ruski, francuski, argentinski filmovi u distribuciji Dexin Filma

Najnovija ostvarenja svetske kinematografije dolaze na FEST 2019. u distribuciji Dexin Filma. Od 22. februara do 3. marta biće prikazani filmovi koji su izazvali veliku pažnju na međunarodnim festivalima:

PR
.

Ruski istorijski spektakl “Tvrđava” (Tobol) snimljen prema motivima romana Alekseja Ivanova. Priča je smeštena u vreme reformi Petra Velikog kada je rastuća imperija žestoko menjala srednjovekovni provincijalizam u gustim polarnim šumama. U to vreme sve je ključalo kao u loncu – od ubeđenja do nacija. Istoriju azijskog dela Rusije stvarali su švedski zarobljenici, stranci, trgovci, kineski šverceri, šamani, odbegli disidenti, pravoslavni misionari... Film je snimljen u istorijskom okruženju modernog Toboljska i obiluje uzbudljivim scenama bitke, raskošnim kostimima, briljantnom glumom najvećih ruskih zvezda. Film porede sa ''Igrom prestola'' gde je uspešno kombinovano više žanrova.

Argentinsko-španski film “Crni Anđeo” (El Angel) u režiji Luisa Ortege, premijerno prikazan u Kanu u selekciji Un Certain Regard. Producent filma je Pedro Almodovar. Ovo je argentinski kandidat za Oskara i govori o serijskom ubici koji je trenutno poznat kao najduže zatočeni zatvorenik u argentinskom zatvoru. Debitant Lorenco Fero našao se u glavnoj ulozi okrutnog tinejdžera Karlosa, koji kreće na krvavu avanturu sa svojim najboljim prijateljem. Za razliku od većine filmova o serijskim ubicama, Ortega se ne udubljuje previše u psihologiju i ne traži opravdanje u mračnoj prošlosti - Karlos je obožavan od malih nogu, odrastao je sasvim srećan, i izgleda kao pravi anđeo. Kako neko toliko lep može da bude toliko ružan iznutra? Ovaj film pruža fascinantan uvid u svet jednog od najozloglašenijih argentinskih zločinaca. Ortega na interesantan način tretira ovu mračnu figuru i stvara film koji je visoko stilizovan, okupan suncem i svetlim bojama, i oplemenjen momentima humora. Ovo je subverzivan krimi triler koji na inovativan način ruši konvencije žanra.

Francuska krimi komedija “Ceo svet je tvoj (Le monde est à toi) u kojoj glavne uloge tumače zvezde evropskog filma: Vincent Casel, Isavelle Adjani, Karim Leklou. Film je prikazan na Kanskom festivalu i bavi se sudbinom sitnog kriminalca koji sanja o drugačijem životu ali ne može da ga priušti. Da bi pobegao od svog okruženja, on mora da prihvati još jedan poslednji posao koji uključuje Španiju, drogu, Iluminate i dominantnu majku. Glavni junak čini sve moguće da spase glavu, i to na urnebesan način.

 

Triler “Hotel Mumbaj (Hotel Mumbai) zasnovan je na istinitoj priči o terorističkom napadu na Taj Mahal Palace Hotel u Mumbaju 2008, sastavljen iz nekoliko priča gostiju i radnika koji su se zatekli u hotelu, kao i četvorice terorista koji su izvršili napad. Dev Patel (“Slumdog Milionaire”) igra jednog od zaposlenih koji iznenada mora da postane spasilac svojih gostiju. U ostalim pričama vidimo druge goste, radnike koji su odlučili da pobegnu sa lica mesta kao i one koji su odlučili da ostanu, policiju, napadače, i porodice zatočenih koje sa strepnjom prate vesti o napadu. Debitant Entoni Maras zasnovao je priču na intervjuima sa žrtvama ovog događaja, i trudio se da na autentičan način prenese napetu atmosferu iznenadnog napada. Film je prikazan na festivalima u Torontu i Kanu, gde je doživeo ovacije u trajanju od čak 10 minuta.

 

  • Nezavisni argentinski triler “Optužena” (Acusada) dolazi posle prikazivanja na festivalima u Veneciji i Torontu i bavi se mladom Dolores koja ima život bezbrižne studentkinje sve do momenta dok joj najbolja prijateljica biva brutalno ubijena. Dve godine kasnije, ona je jedina optužena za zločin, i pod pritiskom medija postaje veoma izložena javnosti: svako ima mišljenje o njenoj nevinosti ili krivici. U ovom napetom trileru glavne uloge tumače: Gael García Bernal i Lali Espósito.

 

  • Francuska istorijska dramska komedija “Edmon” (Edmond) o piscu najpoznatije priče o Sirano de Beržeraku smeštena u Pariz krajem 19. veka. Edmon Rostan još nema trideset godina, ali već ima dvoje dece i mnogo briga. Dve godine nije ništa napisao. U očajanju, on nudi pozorištu novu predstavu, herojsku komediju u stihu, za praznike. Njegov jedini problem je u tom što ona još nije napisana. Ignorišući hirove glumica, zahteve korzikanskog producenta, ljubomoru svoje žene i nedostatak entuzijazma svih onih oko njega, Edmon počinje da piše komad u koji niko ne veruje, a koji za početak ima samo naslov: "Sirano de Beržerak".

 

  • Ratnice sunca (Les filles du soleil), francusko-holandski film prikazan na festivalima u Kanu i Torontu koji na originalan način govori o kurdskom ženskom bataljonu koji priprema da vrati svoj grad od ekstremista. Bahar je vrhovni komandant Devojaka sunca - kurdskog ženskog bataljona. Ona će se vratiti u grad Korduenu, gde su je zarobili ekstremisti. Matilda, francuska novinarka pokriva prva tri dana ofanzive. Tokom njihovog susreta, putanja kojom je krenula Bahar, pre nego što su muškarci obučeni u crno promenili taj tok, ponovo se nastavlja.

 

  • Ruska istorijska ratna drama “Sobibor, ruski kandidat za Oskara u 2018, zasnovana na istinitim događajima. Film je posvećen 75. godišnjici pobune ljudskog duha protiv bezumne razarajuće ratne mašine u oktobru 1943. u nacističkom koncentracionom logoru Sobibor, koju je predvodio ruski oficir Aleksandar Pečerski – u istoriji jedine uspešne pobune u logorima smrti. Učešće u filmu uzela je međunarodna ekipa glumaca i oko 1000 statista. U filmu se čuje 5 jezika: ruski, nemački, poljski, holandski i jidiš. Film je snimljen po romanu Ilije Vasiljeva: ''Aleksandar Pečerski: Put u besmrtnost''.