Erotska scena o kojoj je cela Jugoslavija raspredala

Scena iz "Oficira s ružom", kada se Ljiljana kupa u kadi sa Matildom Ivančić (Ksenija Pajić), koja joj kasnije otima dečka Petra (Žarka Lauševića), pokrenula je polemike u tadašnjoj komunističkoj Jugoslaviji, među gledaocima, ali i filmskim kritičarima.

.

Velika uloga dodeljena je Dragani Mrkić, koja je bila student na Fakultetu dramskih umetnosti, a imala je svega 21 godinu. Tada je znala da kaže se uopšte ne stidi erotskih scena, već da smatra to sastavnim delom svoje profesije.

- Biti glumac strašno je teško, a ženama je još teže nego muškarcima. Ne mislim samo na erotske scene, nego uopšte. Već na samom startu, glumci su nezaštićeni. Kod nas se publika vrlo smišljeno stavlja na nivo stoke. Dok sam u Areni gledala svoj film, bili su u publiici klinci koji, kad su videli golo telo, počeli su uz odobravanje da zvižde. To su deca, šta da kažem? Nije moje da o tome razmišljam! To je posao psihologa, sociologa - rekla je Dragana o eksplicitnim scenama.

.

Dve godine nakon filma diplomirala je u klasi profesora Predraga Bajčetića i nastavlja karijeru sa filmovima "Iskušavanje đavola", "Pogled s Ajfelovog tornja", "Gledaj me". Nakon toga se povlači sa filma i počinje da režira dečije predstave. Mnogi kritičari tog doba nazivali su je fatalnom lepoticom, koja je bila britkog jezika, harizmatična, ali isto tako imala je neverovatnu hrabrost da se svima suprotstavi u datom trenutku.

Danas ima status slobodnog umetnika, obožava da sluša muziku i nije se mnogo promenila. Živi u Beogradu, nije se udavala i nema dece.

Izvor: Blic