Princ Hari prekršio vojno pravilo i uvredio britansku vojsku

Princ Hari prekršio je jedno od glavnih pravila britanske vojske.

.

Iako je tridesettrogodišnji princ napustio vojsku 2015. ipak se pojavio na odavanju počasti žrtvama rata na Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Međutim, njegovo pojavljivanje izazvalo je razočarenje kod pripadnika britanske konjice.

S obzirom na to da već 2 godine nije vojnik, Princ Hari je izneverio čitav puk jer je na tako bitnu ceremoniju došao neobrijan.

"Razočarao nas je. Bradama nije mesto u "Kraljičinoj konjici". Morao je da se obrije na ovako bitan dan", rekli su pripadnici puka.

Princ Vilijam i Princ Endru su se takođe pojavili na ceremoniji Sećanja, ali sveže obrijani. Dok je Hari odavao počast žrtvama ispred Kenotafa u Londonu sa vidno velikom bradom.

Britanska vojska strogo zabranjuje nošenje brade, osim u retkim okolnostima - ako vojnik ima problem sa kožom ili iz religijskih ubeđenja. Ovo je tradicija koja omogućava samo malom broju narednika pionira da nose bradu kada su na dužnosti. Ali članovi kraljičine lične garde nikada ne bi smeli to da urade.

Kako princ Hari već dve godine nije vojnik, ministarstvo odbrane Velike Britanije ne nalaže da se pridržava ovih pravila. Njegove plemićke obaveze nekada zahtevaju da nosi vojnu uniformu, ali postoje neka davno zapisana pravila koja nije u redu kršiti. Ono što je zanimljivo - Harijev čukundeda Kralj Džordž V nosio je bradu takođe.

Princ se okrenuo humanitarnom radu i drugim kraljevskim obavezama, ali bi bilo lepo da se pridržava vojnih kodeksa kada nosi uniformu.

Izvor: Noizz