Boba Živojinović: "Umeo sam da pojedem pola jagnjeta i izađem na teren!"

Pre nego što je Srbija upoznala Novaka, imala je Bobu Živojinovića.

.

Stariji ljubitelji sporta sećaju se avantura beogradskog tenisera, koji je svojevremeno imao nekoliko "bliskih susreta" sa samim kremom tadašnje ATP liste, i dva puta igrao "gren slem" polufinala.

Naravno, svi dobro pamte legendarnu zgodu sa sendvičem na "Australian Openu" 1985., kao i nesrećni poraz od Lendla na Vimbldonu 1986.

Mnogi se, takođe, i sećaju čuvenog egzibicionog susreta sa velikim Borisom Bekerom na beogradskoj "Marakani" 1987., kada je deset hiljada ljudi došlo da pozdravi nemačkog teniskog asa i jednog od najvećih igrača u istoriji ovog sporta.

Šta Boba ima da kaže o egzibiciji sa Bekerom, ali i o svom rivalstvu sa Mekinroom, o onom sudbonosnom sendviču i o tome da li će se Novak vratiti jači nego ikad, saznajte iz intervjua koji je dao za srpski VICE.

Evo najzanimljivijih delova:

Novak Đoković je u ovo današnje vreme pokrenuo neku revoluciju sa svojim stilom ishrane, brigom o telu i tako dalje. Šta mislite, da ste vi pratili njegovu dijetu, jel' bi ste imali bolji plasman od tog 19. mesta što vam je bio maksimum.

(bez razmišljanja) Apsolutno.

Stvarno?

Ma da. Pa ja sam umeo da pojedem pola jagnjeta i izađem na teren, jer sam mislio da ako se dobro najedeš da ćeš dobro da igraš. Profi sport je u svakom pogledu napredovao u odnosu na moje vreme, i to je sasvim normalna stvar. Ja sam bio poznat u TK Zvezda kao neko ko izađe na teren sa sendvičem, pa malo jedem, malo treniram, tako sam se "zagrevao". Mislim, nisam ja imao nekog ko bi me usmerio, rekao mi kreni ovako, kreni onako. Toga kod nas nije bilo, ja sam mislio, ako pojedeš biftek bićeš jak. (smeh)

"Hrana na usta ulazi" što bi rekli.

Tako je, tako je kod nas oduvek bilo.

Jeste zato pojeli onaj sendvič u Australiji?

Ah taj sendvič...vidi, neverovatna stvar. Bilo gde da odem, ne samo kod nas ili u eks-Jugoslaviju, ali bilo gde da odem - taj sendvič me prati, poslednje trideset i dve godine me prati, i verovatno je i simbol moje teniske karijere.

Ali evo ovako, da objasnim. Vidi, Džon Mekinro je jedan vrlo inteligentan sportista. U tenisu, kad se igra na tri dobijena seta, ti možeš da igraš pet-šest sati. Nema šanse da teniser bude skoncentrisan baš svaki poen, i da igra najbolji tenis od početka do kraja. Ima tu oscilacija - gem, dva, tri nisi baš "pravi", pa se vratiš i tako u krug.

Elem, kada sam ja uhvatio ritam i počeo da vladam na terenu, Mekinro je to osetio i onda je, kako to kažu u teniskom žargonu, hteo malo da me "ohladi". On je mislio, sad ću ja tu da stojim, on će malo kod sudije, nešto tobož da mu objasni i tako to. Međutim, ja sam to shvatio. Ja poštujem Džona kao jednog od najboljih tenisera na svetu, ali ja sam odrastao na beogradskom asfaltu i nisam hteo da budem deo te njegove predstave. Odmah sam se povukao sa terena, tu je pored bio neki boks, ja mislim da je bio Fordov boks, Ford je bio jedan od glavnih sponzora. U Australiji, inače, je poznato da u boksovima uvek ima hrane i pića.

I meni super, ja dobijem stolicu, sednem, dignem noge, uzmem i sendvič, gladan sam je li, dugo igramo. Ovaj pored, neki Australijanac, mi dodaje šampanjac ali mu se zahvaljujem, moram da nastavim ipak. Fino je bilo, sendvič je bio super...i onda odjednom ceo stadion se digao. Aplauz, energija...ne može televizija da prenese tu energiju. To je bilo nešto fascinantno, i ta slika je obišla ceo svet.

Mekinro se tu našao u čudu.On je završio svoju priču kod sudije, ja se vratim na teren, kad ono - aplauz. Ogroman aplauz. Ja dolazim na liniju, on servira, treba da nastavimo, on udari lopticu onako par puta, stane, pogleda me i kaže - you're gonna pay for this. Platićeš mi za ovo. Pa kao krene da servira, a ja samo kažemnot ready, nisam spreman da vratim servis.

E sad ja idem kod sudije. Kažem ja sudiji, izvinite molim vas, jeste li čuli šta mi je rek'o? On meni preti! Kako ću ja da nastavim da igram meč? Opomenite ga molim vas. I tu je bio kraj, i zato se peti set i završio 6-0 za mene. Zadnji retern mu je otišao preko stadiona. (smeh). Dobio je i kaznu zato što se nije pojavio na konferenciji za štampu posle meča, bio je i suspendovan na tri meseca. Inače, svaki put kada bi posle igrao sa mnom, a igrali smo još par puta, on bi na kraju bio kažnjavana ili suspendovan (smeh). Kontam da me je baš dobro zapamtio...

.

Hajdemo malo i o Novaku. Čini se da se on u ovom trenutku nalazi u nekoj krizi?

Mislim da nije u krizi, ne.

Hoće li se vratiti onda?

Ne vidim nijedan razlog zašto ne. Vrlo je teško opstati kao broj 1 - iza tebe su svi, dišu ti za vrato, a ispred tebe je niko, samo juriš neke rekorde. I onda, naravno, sva ta pakovanja, raspakivanja, putovanja...u nekom momentu, čovek oseti nešto drugo osim sporta. Evo, on je i sad dobio drugo dete, porodica, i tako to. Mi smo svi emotivni ljudi, pogotovo mi Balkanci.

Ova pauza je po mom mišljenju odlična za njega, malo da se odmori od svega, jer on dugo nije imao pauzu. Šta ima, oko nove godine neki mali odmor, desetak dana, i onda idemo, pripreme za Australiju, i gde to staje? Pa to ide svake godine. Svi su imali neku pauzu, eto i Nadal je imao i vratio se, tako da ja ne sumnjam da će se i Novak ubrzo vratiti.

Vaših pet najboljih tenisera u istoriji sporta su...

Apsolutno Novak na prvom mestu. Onda, Mekinro, uzeo bih i Roda Lejvera iz te neke stare garde. Uzeo bih i Džimija Konorsa, koji i dan danas drži rekorde po osvojenim turnirima, čovek je igrao dvadeset i pet-trideset godina, igrao je i sa drvenim reketima i sa ovim modernim. I onda...ej, može šest?

Može, što da ne.

E onda dodajem Pita Samprasa i Andrea Agasija. Agasi zato što je u marketinškom smislu unapredio tenis, odveo ga u jednu sasvim drugu sferu. Ma, ima ovde mesta i za Borisa Bekera...teško je reći, pet je malo, šest je malo, ali evo, nek bude ovako.

A recite nam...jel' se još palite na tenis? Jel' ustajete rano kad je Australija, ležete kasno kad je Amerika, gledate tenis kad god možete? Jel' vas još to sve "radi".

Pa gledajte, tenis je moj život. Rođen sam na teniskim terenima, i to vam je to. Pratim, nego šta, aktivan sam u svetskoj teniskoj federaciji, pomažem napretku tenisa. Eto.

Ceo intervju možete da pročitate OVDE