Pisac najstrašnijih horora boji se zmija, paukova i tašte!

Da bi platio studije engleskog jezika, radio je razne poslove. Iako je nakon diplome radio kao profesor, živeo je u prikolici i bio je vrlo siromašan. Da bi prehranio porodicu, piše priče.

.

Stiven Edvin King rođen je 21. septembra 1947. u Portlandu u Mejnu i Imao je teško detinjstvo. Pre nego što je stekao popularnost, često je radio teške fizičke poslove - prvo da bi pomogao majci i bratu, a kasnije, zajedno sa suprugom Tabitom.

Prvu priču koju je napisao kao šestogodišnjak govorila je o četiri čarobne životinje koje su se vozile u starom automobilu i pomagale deci. U školi je pisao priče zasnovane na filmovima koje je gledao. Prodavao ih je prijateljima, a kada su to saznali njegovi profesori naterali su ga da vrati zarađeni novac.

Kad mu je bilo trinaest pronašao je očevu zbirku horor i naučno –fantastičnih priča. To je bila ljubav na prvi pogled, a sve ostalo je istorija.

Da bi platio studije engleskog jezika radio je razne poslove. U to vreme upoznao je Tabitu koju je oženio 1971. godine.

Iako je nakon diplomiranja radio kao profesor, živeo je u prikolici i bio je vrlo siromašan. Da bi prehranio porodicu piše priče.

Počeo je da piše nekoliko romana, a jedan od njih bio je priča o mladoj devojci sa psihičkim moćima. King tada nije verovao u sebe pa je rukopis bacio u korpu.

Tabita ga je izvukla iz smeća i naterala ga da ga završi. Za priču koju je nazvao „Keri“ ponudili su mu 2 500 dolara. Ipak, roman je uskoro prepoznat i autorska prava su prodata za 400 000 dolara.

.

King je dosad prodao više od 350 miliona primeraka svojih knjiga, a mnoge njegove priče adaptirane su u filmove, TV serije i stripove.

Najuspjeliji roman je „Ono“ koji je adaptiran još 1990. godine. Tad je zlog klovna Penivajza igrao Tim Kjuri, a u rimejku koji trenutno igra u bioskopima tumači ga Bil Skarsgard.

.

Jednog letnjeg popodneva 1999. godine King je išao desnom stranom puta Ruta pet, kada se u njega zaleteo kamion kojeg je vozio Brajan Smit.

Pisca je kamion odbacio čak pet metara od pločnika. Smrskano mu je bilo desno plućno krilo, imao je višestruke frakture desne noge, povrede glave i slomljen kuk. U bolnici je ležao tri nedelje.

Nesreća ga je, kako kaže, usporila pa sad teško dostiže vlastiti normativ od šest sati pisanja i čitanja dnevno. Godinama se borio sa mnogim porocima - alkoholom, cigaretama, kokainom i marihuanom.

Autor knjiga strave i užasa jednom je prilikom otkrio čega se jedino plaši.

- Bojim se paukova, zmija i tašte.

Izvor: 24sata.hr