Bizarna pravila kojih kraljevska porodica mora da se pridržava

Od specifične ishrane do društvenih igara koje su im zabranjene, kraljevska porodica ima više pravila nego što biste očekivali.

.

Kraljevska porodica je proširena porodica monarha, a obično uključuje suprugu vladajućeg monarha, žive supruge preminulog monarha, decu, unuke, braću, sestre i rođake vladajućeg monarha i njihovih supruga.

Porodica Vindzor koja vlada Velikom Britanijom svakako je kraljevska porodica pod najvećom lupom javnosti. Čine je kraljica Elizabeta i vojvoda od Edinburgha, njen suprug princ Filip i njihovo četvoro dece: princ Čarls, princeza Ana, princ Endru i princ Edvard.

Kao naslednici krune, u užu kraljevsku porodica ubrajaju se princ Čarls i supruga Kamila, princ Vilijam i supruga Kejt i princ Hari..

Njihov život obeležava gomila pravila, od kojih su neka zaista bizarna, ali prosto se ne smeju kršiti:

1. Kad kraljica stoji, svi stoje. To je protokol koji se apsolutno uvek i u svim prilikama mora poštovati.

2. Niko ne sme da jede ako je kraljica uzela svoj poslednji zalogaj. To znači da za stolom svi moraju brzinom da se upravljaju prema njoj, inače će ostati gladni. Na sreću, izvori otkrivaju da kraljica jede polako.

3. Nakloni su obavezni, a dok se muškarci klanjaju povijajući vrat, žene to čine savijanjem kolena i laganim naklonom koji liči na polučučanj.

4. Brak donosi novo ime, a to se odnosi na sve članove kraljevske porodice.

5. Nema držanja za ruke, pravilo je kojeg se članovi kraljevske porodice moraju pridržavati u javnosti, a često to pravilo doprinosi da ostavljaju hladan utisak.

6. Pre prosidbe potrebno je dobiti odobrenje - naravno monarha, i to prema aktu Kraljevskih venčanja iz 1972. Tek tada postaje važno hoće li im devojka odgovoriti "da" ili "ne".

7. Kraljevski bidermajer mora da sadrži mirtu - jedno je od bizarnih pravila za koje ne postoji poznat razlog.

8. Sve do 2011. pripadnicima kraljevske porodice bilo je zabranjeno da se venčavaju sa rimokatolicima, ali to je kraljica promenila 2011. i od tada mogu da se venčaju sa osobom bilo koje vere.

9. Politički stavovi strogo su zabranjeni, bar oni javni, a pripadnici kraljevske porodice nemaju pravo glasa niti smeju da govore o politici.

10. Ne smeju da igraju Monopol - jedno je od najčudnijih pravila koja britanska kraljevska porodica ima.

11. Komunikacija ima svoj red, pa tako na večernjim zabavama kraljica uvek započinje razgovor sa osobom koja joj sedi zdesna. Tokom drugog niza, prebacuje se na osobu koja joj se nalazi sleva.

12. Kad putuju u inostranstvo, moraju sa sobom da ponesu crni komplet odeće. To pravilo ih priprema na slučaj iznenadne smrti i sahrane.

13. Dva naslednika ne smeju da putuju zajedno. Na primer, kad princ Džordž napuni 12 godina, on i Hari moraće da lete odvojeno. Razlog jei da, u slučaju nesreće, oboje ne umru i da zemlja ne ostane bez naslednika.

14. Zabranjeno im je da daju autograme ili da fotkaju selfije pa ni ne pomišljajte da im priđete sa tom namerom. Cilj je da izgledaju dostojanstveno.

15. Zabranjeno im je da jedu školjke - kao preventiva jer je to namirnica koja najčešće uzrokuje potencijalna trovanja.

16. Ne smeju da nose krzno, a ta odredba potiče iz 12. veka i kralja Edvarda III. Jedino veštačko krzno dolazi u obzir.

16. Postoji cela kancelarija koja organizuje kraljevska druženja i večere i pravi raspored sedenja po interesovanjima, godinama, jezicima koje govore i slično. Oni sebe nazivaju "mini domaćini".

17. Žene moraju da nose šešire u svim formalnim društvenim prilikama. Što je šešir otmeniji, to bolje.

18. U 18 sati šeširi se skidaju na događanjima koja se održavaju unutar četiri zida, a na glavu dolaze tijare. Ali, tijare su rezervisane samo za udate žene.

19. O jelovniku za doručak se ne pregovara - svako jutro kraljica pije engleski čaj i jede kornfleks.

20. Porodica je obavezna da prihvata poklone koliko god bizarni bili.

21. Beli luk je zabranjena namirnica u Bakingemskoj palati i nijedno jedno jelo se ne sprema sa tom namirnicom. Takođe, iako u ostalim prilikama sme, za večeru ne smeju da se jedu krompir, pirinač ili testenina, a to je stroga kraljičina odredba za dobrobit zdravlja porodice.

22. Kraljici se ne smeju okrenuti leđa, a nakon što je razgovor s njom završen, ona prva treba da ode.

23. Ako kraljica stavi torbicu na desnu ruku (obično je nosi na levoj), to je suptilni signal da je spremna da završi razgovor sa osobljem. A kad stavi torbicu na sto, večera je službeno završena, odnosno svi treba da ustanu od stola u roku od pet minuta.

24. Pripadnici kraljevske porodicai jedini su ljudi u Velikoj Britaniji koji smeju da voze bez vozačke dozvole.

25. Kraljevskim psima svaki dan se priprema gurmanski ručak- oni ne jedu iz konzerve, ni suvu hranu.

Izvor: Express