Pao im mrak na oči: Pit i Džoli za rasvetu u zamku duguju pola miliona evra!

Francuski sud je glumcu Bredu Pitu i njegovoj bivšoj supruzi glumici Andželini Džoli naredio da dizajnerki za osvetljenje zamka u Provansi plate 565.000 evra.

.

Francuska dizajnerka enterijera tužila je Breda Pita i Andželinu Džoli jer jo nisu platili za posao koji je obavila u njihovom zamku u Provansi.

Odil Sudan tvrdi da su bivši supružnici osudili njenu kompaniju na propast jer nisu platili račune za multimilionski projekt osvetljavanja zamka iz 17. veka.

Prvostepeni sud u Parizu naložio je Pitu i DŽoli da dizajnerki isplate 565.000 evra i 60.000 evra zbog štete koju su nanieli njenom ugledu.

Soudan je rekla Gardijanu da je o svemu ćutala jer je verovala da će probleme rešiti mirnim putem s Bredom Pitom.

Pit i DŽoli su se zaljubili u zamak Šato Miraval pošto su ga viđeli iz helikoptera. Zgradi okruženoj vinogradima pripada nekoliko stotina hektara zemljišta. Pink Flojd je na istom mestu 1979. godine snimio popularni album "The Wall".

Bivši supružnici su prvo unajmili zamak, a zatim ubedili tadašnje vlasnike da ga prodaju za 45 miliona evra. Pošto su se uselili u dvorac počeli su da ga uređuju po svom ukusu.

Pit je 2010. zamolio Sudan da pronađe način da se iskoristi prirodno svetlo u zamku i susednim objektima. Dizajnerka tvrdi da je dobila zeleno svetlo za osvetljavanje četiri zgrade na imanju, uključujući i zamak sa 40 soba.

Nikakav ugovor nije potpisan, a Sudan je tvrdila da od kompanije koja je u vlasništvu Džoli i Pita svakog meseca naplaćuje naknadu za svoj rad. Zaposlila je 17 osoba među kojima su bili arhitekte, dizajneri, stručnjaci za rasvetu i akustiku, čak i optičkog inženjera za izračunavanje uglova sunčevih zraka u zamku.

Dve godine kasnije i s potrošenih 25 miliona evra, projekt je još bio nedovršen, a krivicu su snosili izvođači i podizvođači. Kada nije dobila novac kako bi isplatila radnike, Sudan je bila prisiljena da obustavi rad.

Deset dana kasnije je dobila mejl od Pita u kojem je pisalo da nastavi sa svojim "umetničkim putovanjem".

"Ne znam kakva je praksa u Francuskoj, ali u SAD prijatelji ne napadaju prijatelje. Meni se sviđa ono što radite. Nemojte napadati. Završimo projekt i ponosimo se njime. Projekt je previše dobar da bi završio lošom beleškom. Život je prekratak, prijateljice. Ne gubite vreme s pravnim radnjama. Slediti svoje umetničko putovanje i ne brinite o ostatku", napisao je Pit.

Isplatu je dobila u aprilu, ali kaže da se još bori da dobije pravno priznanje da je autor osvetljenja u dvorcu.

Ona je rekla da je novčani iznos koji je sud odredio zbog štete koji je nanesena njenom ugledu ništa u odnosu na ono što je pretrpela.

Advokatski tim koji zatupa Breda Pita u saopštenju je naveo da je ideja za osvetljenje dvorca Pitova koji je "tačno znao šta želi postići jer je arhitektura njegova strast".

.

Pit i Džoli su posle razvoda odlučili da zadrže dvorac i imanje na kojem proizvode vino i maslinovo ulje.

Izvor: N1