Muzička scena u avgustu pre 30 godina: Zana, Čavke i Bora Čorba zajedno pevaju!

Letnja pop scena1987. godine bila je totalno drugačija od današnje. Zana je snimila rok operetu, "Valentino" je bio pred raspadom...

.

Svojevrsni "onlajn vremeplov" portal Yugopapir, objavio je članak iz 1987. godine iz kog se možete obavestiti o gorućim muzičkim temama iz vremena kad neki od vas "nisu bili ni u najavi" :)

Prenosimo ceo tekst:

Zana Nimani, rok-povratnica iz Švedske, završila je ovih dana snimanje prve rok TV operete u beogradskom studiju. Naziv operete je "Kreatori i kreature", autora Vladimira Milačića.

Uz Zanu plešu i pevaju Sarajka Amila, Masimo Savić, Bora Đorđević, Dejan Cukić iz Instruktora, Goran Čavajda iz Električnog orgazma i mnogi drugi.

.

Zana objašnjava da je libreto, u suradnji sa kompozitorom Milačićem napisao Goran Vujović i da se u njemu obrađuje život mladih u Novom Beogradu, tačnije- prati se razvojni put dvojice prijatelja. Nakon operete, Zana nastavlja rad na novoj ploči.

Zoran Predin, vođa i pevač mariborske grupe Lačni Franz, ostaviće iza sebe, osim diskografskih, i pisane tragove.

U njegovu "zaostavštinu za budućnost" odnedavna se ubraja i, kako autor skromno naziva, "knjiga tekstova" pod naslovom "Praslovan", koja je dugo najavljivana i još duže iščekivana.

Za sada je izašla originalna, slovenačka verzija pesama, izabranih sa dosadašnjih LP, a u jesen će, za obožavaoce sa drugih govornih područja, biti štampana prevedena, hrvatsko-srpska verzija.

Što se muzičke aktivnosti tiče, grupa Lačni Franz upravo završava u Ljubljani materijal za novu ploču.

Valentino, popularna sarajevska rok-grupa, navodno se nalazi pred rasulom. Njene članove zapravo veže još samo obaveza da do kraja odrade petnaest unapred dogovorenih koncerata, nakon čega će se razići.

Svakako, ako je tačno ono što se već duže šuška, kako javlja naš dopisnik Pavle Pavlović, da vođa rok-grupe Zijo, nije fer prema svojim kolegama jer, navodno, veći deo zarađenog novca završava u njegovom džepu, a mrvice u njihovom.

Čujemo da u sarajevskom Diskotonu, u kući pod čijim krovom radi Valentino, nastoje oda održe na okupu taj visokotiražni bend(čak nekoliko zapaženih hitova na poslednjoj LP), a hoće li u tome i uspeti - još se pouzdano ne zna.

Zapravo, to i nije važno: kod nas se ionako malo što pouzdano sazna, posebno u ekonomiji, fudbalu i estradi, a najmanje - krivci.

(Studio, 1987.)