Showbiz vesti

Prihvaćena Severinina žalba: Splitski sud ukinuo privremenu meru za dete, evo zašto i šta to znači

Ukinuta je privremena mera kojom je određeno da petogodišnji Severinin sin treba da provodi podjednako vreme sa njom i sa ocem Milanom Popovićem. To je odluka Županijskog suda u Splitu kojom je prihvaćena žalba Severine Kojić i predmet je vraćen Opštinskom građanskom sudu u Zagrebu na dalje postupanje.
07.07.2017. - 15:36h

Damir Romac, portparol Županijskog suda u Splitu, potvrdio je informaciju.
Neslužbeno, list „Slobodna Dalmacija“ saznaje da je okosnica rešenja splitskog suda u tome da ne žele da potvrde privremenu meru upravo zbog interesa petogodišnjeg Aleksandra.

Kako su istakli, oni ne dovode u pitanje nepristranost Opštinskog građanskog suda u Zagrebu već ističu da je kod njih u toku postupak prema tužbi Milana Popovića kojim se odlučuje o izmeni prvobitne odluke da njegov sin živi s majkom.
Iscrpljujuće promene svakodnevice
Kako taj postupak, prema porodičnom zakonu, treba da se sprovodi brzo, splitski sud smatra da će odluka u toj parnici biti donesena u najskorije moguće vreme. Zato smatraju da donošenje privremene mere kojom se drugačije regulišu susreti Aleksandra sa ocem nema ni svrhu ni opravdanje.

Pojednostavljenim rečnikom, splitski sud ne želi da dovede dete u situaciju da menja dosadašnji način života u skladu sa privremenom merom, kada postoji mogućnost da zagrebački sud u parnici prema tužbi njegovog oca odluči drugačije, što bi za dečaka ponovno značilo promenu u svakodnevici.

Splitski sud smatra da treba sačekati presudu po Popovićevoj tužbi o ponovnoj evaluaciji odluke o detetovom boravku sa roditeljima.

Објава коју дели Severina Kojic (@severina) дана

Ako ta presuda bude različita od prve, prema kojoj je više vremena provodio s majkom s kojom i živi, tada će za njega promene biti nužne.
Ako odluka potvrdi prvu presudu i odbaci očevu tužbu, u njegovom životu neće se ništa promeniti. Do tog trenutka, smatra splitski sud, ne treba forsirati promene u detetovom životu koje možda neće biti trajne.
Uz brigu za detetovu dobrobit, iz Županijskog suda u Splitu su upozorili da postoji niz pogrešnih pravnih tumačenja dejstva privremene mere, što samo doprinosi polarizaciji odnosa majke i oca. Verojatno su mislili na broj od 200 dana koje bi dječak, prema nekim tumačenjima, trebalo da provodi sa ocem.

Naglasili su da nijedna odluka suda kojom se regulišu susreti deteta sa roditeljem sa kojim ne živi ne isključuje mogućnost drukčijeg dogovora majke i oca.

Upravo dogovor roditelja je, prema sudu, najznačajniji za donošenje odluke o susretima s obzirom na navode Milana Popovića po kojima Severina, zbog specifičnosti svoje profesije, često putuje. Zbog toga postoje duža vremenska razdoblja u kojima dete poverava trećim osobama, iako je otac zainteresovan da to vreme provede sa sinom.
Splitski sud je dao uputstvo zagrebačkom sudu da se fokusira na okolnosti koje sud nije imao u vidu prilikom prve odluke sa kim će maloletni Aleksandar živeti i na okolnosti koje su se u međuvremenu izmenile.

Milan Popović: "Moja je želja od početka da se Severina i ja dogovorimo"

Zadatak suda je da oceni da li je u konkretnom slučaju došlo do bitne promene okolnosti u odnosu na raniju odluku, koje bi opravdale donošenje nove odluke sa kojim roditeljem će dete živeti.
Prema prvoj sudskoj odluci Aleksandar Popović je živeo sa majkom, sa kojom je provodio i više vremena. Njegov otac zatražio je 2015. godine izmenu te odluke, podneo tužbu i zatražio privremenu meru kojom je zagrebački sud odlučio da će petogodišnji Aleksandar Popović jednu sedmicu živeti sa ocem, a jednu sa majkom.

Splitski sud je početkom ove sedmice ukinuo privremenu meru i sada se čeka donošenje konačne mere u zagrebačkom postupku.

Severina se ubrzo po ukidanju mere oglasila postom na Instagramu: