"Harija Potera“ su odbili 12 puta, a onda je jedna knjiga rasprodata za 24 sata!

Knjigu je odbilo 12 izdavačkih kuća. Možda bi je odbila i trinaesta, „Blumsberi“, da njen direktor nije svojoj osmogodišnjoj ćerki rekao da pročita prvi odlomak. A ona je, progutavši ga, odmah zatražila ostatak. Prvo izdanje štampano je u samo 1 000 primeraka. Ko ga ima, mogao bi danas na aukciji da zaradi i do 40 000 evra. Narednih 20 godina „Hari Poter“ oborio je gotovo svaki rekord koji se može zamisliti. Najprodavaniji je književni serijal ikad napisan.

.

Pre dve decenije, u Engleskoj je objavljena knjiga o malom čarobnjaku Hariju Poteru, prva u nizu romana koji će trajno promeniti dečje čitatelačke navike i nepovratno izmieniti izdavačku industriju.

Niko tada nije slutio da će „Hari Poter i Kamen mudrosti“ spisateljice Dž. K. Rouling (51) pokrenuti niz od sedam knjiga i osam filmova, gradnju nekoliko tematskih parkova i izroditi pozorišnu predstavu koja je bila neviđeni hit. I najvažnije, niko nije slutio da će decu vratiti čitanju. Serijal knjiga o Hariju Poteru prodat je do danas u 500 miliona primeraka na 79 jezika.

.

To je priča o sirotom engleskom dečaku koji je ostao bez roditelja i na 11. rođendan saznao da je čarobnjak koji živi u običnom svetu, među "normalcima".

Hari zatim odlazi u školu čarobnjaštva „Hagvarts“ i stvara odanu družinu prijatelja s kojima će kasnije proživeti mnogobrojne opasne pustolovine.

Mlada samohrana majka Džoan Rouling, koja je živela od socijalne pomoći, priču o Harriju Poteru razvijala je početkom devedestih godina pišući po edinburškim kafićima dok joj je kći spavala.

Izvorni primerak "Harija Potera i Kamena mudrosti" napisala je 1995. na staromodnoj pisaćoj mašini.

.

Knjigu je odbilo 12 izdavačkih kuća. Možda bi je odbila i trinaesta, „Blumsberi“, da njen direktor nije svojoj osmogodišnjoj ćerki rekao da pročita prvi odlomak. A ona je, progutavši ga, odmah zatražila ostatak.

Prvo izdanje štampano je u samo 1 000 primeraka. Ko ga ima, mogao bi danas na aukciji da zaradi i do 40 000 evra.

Narednih 20 godina „Hari Poter“ oborio je gotovo svaki rekord koji se može zamisliti. Najprodavaniji je književni serijal ikad napisan.

"Harry Potter i Darovi smrti", sedma i poslednja knjiga, najbrže je prodavana knjiga u istoriji. U prva 24 sata samo je u Britaniji prodana u 2,65 miliona primeraka.

Osam snimljenih filmova na bioskopskim blagajnama širom sveta zaradilo je šest i po milijardi dolara.

.

Dž. K. Rouling je od osobe koja nije mogla da priušti fotokopiranje rukopisa postala prva osoba koju je pisanje pretvorilo u milijarderku.

Britanski mediji pišu da se vreme u dečjoj književnosti deli na vreme pre i posle Potera. Naravno da je i pre Potera bilo sjajne dečje književnosti i lepih filmskih i televizijskih adaptacija, ali se s malim čarobnjakom dogodio skok kakvog nikad pre nije bilo.

Osim što je spasio čitanje, Hari Poter je sa filmskim adaptacijama, pozorišnom predstavom i tematskim parkovima „prešišao“ svoj izvorni medij i ušao u mnoge kutke moderne kulture.

.

Kao i u sličnom primeru „Ratova zvezda“, Poter je dovoljno popularan da čak i ljudi koji nisu pročitali ni retka ili nisu videli nijednu filmsku scenu, znaju glavne likove i osnovu priče.

Pratite nas i na Viberu!

Italijanski psiholozi dokazali su da Poter svoje čitataoce čini boljim ljudima. Oni imaju manje predrasuda prema manjinama i veću dozu empatije. Baš kao i njihov knjiški junak.

Izvor: 24sata.hr