Stvorio zlatnu generaciju "Zvezde", ne zaboravlja Bari! Džaja danas puni 71!

30. maja 1946. rođen je Dragan Džajić, najbolji jugoslovenski fudbaler svih vremena. Treća Zvezdina zvezda, odigrao je 85 utakmica u nacionalnoj selekciji. Do 2004. bio je predsednik FK Crvena zvezda na čijem se čelu nalazio duže od dve decenije. Džajić je, kao tadašnji tehnički direktor Crvene zvezde, tvorac najzlatnije generacije u istoriji Crvene zvezde, sa kojom se popeo na vrh Evrope u maju 1991. osvojivši Kup evropskih šampiona, i vrh sveta, kada je Crvena zvezda u nezvaničnom takmičenju za najbolji klub na planeti, osvojila Tojota kup, u decembru 1991.

.

Dragan Džajić je rođen 30. maja 1946. u Ubu od oca Kristivoja i majke Vidosave. U petnaestoj godini postaje član Crvene zvezde pošto je sjajno igrao na jednom turniru u Valjevu i lovci iz velikih klubova su ga odmah zapazili.

Kada je stigao do prve selekcije juniora, samo šest meseci kasnije prebačen je u prvi tim. Aleksandar Obradović mu je ukazao šansu šestog maja 1963. kada je debitovao u meču protiv titogradske Budućnosti s nepunih 17 godina.

Već u narednoj 1963/64. sezoni osvojio je prvu šampionsku titulu i postao predvodnik nove generacije koja je tri puta uzastopno (1968, 1969. i 1970) i još jednom 1973. osvajala titulu najboljih u prvenstvu Jugoslavije i četiri Kupa Jugoslavije.

Samo dan pre rođendana, 29. maja 1991. godine, napravljen je najveći uspeh jugoslovenskog i srpskog fudbala, kada je Crvena zvezda postala prvak Evrope. Džaja je bio na čelu „zlatne“ generacije u sastavu Stevan Stojanović, Vladimir Jugović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Robert Prosinečki, Siniša Mihajlović, Darko Pančev, Dejan Savićević (Vlada Stošić) i Dragiša Binić.

Nema čoveka koji se ne seća proleća u Bariju... Tako ni Džaja ne zaboravlja dan kada se Zvezd upisala u fudbalsku istoriju Evrope.

- Bari će zauvek živeti u meni, do kraja života. To je uspeh koji će retko koji tim sa ovih prostora, u skorijoj budućnosti, ponoviti. Pitanje je i hoće li ga uopšte ponoviti. Bari se jednostavno ne zaboravlja. Ponosan sam što sam tada bio na čelu te sjajne generacije, rekao je Džajić za Hello.

.

Pratite nas i na Viberu!

Nakon loših rezultata Crvene zvezde i zdravstvenih problema, Džajić se 2004. povukao sa mesta predsednika Crvene zvezde. Fudbalski savez Srbije i Crne Gore ga je 2003. izabrao za najboljeg igrača države u proteklih 50 godina.

.

Izvor: Wikipedia, B92