Showbiz vesti

Stvorio zlatnu generaciju "Zvezde", ne zaboravlja Bari! Džaja danas puni 71!

30. maja 1946. rođen je Dragan Džajić, najbolji jugoslovenski fudbaler svih vremena. Treća Zvezdina zvezda, odigrao je 85 utakmica u nacionalnoj selekciji. Do 2004. bio je predsednik FK Crvena zvezda na čijem se čelu nalazio duže od dve decenije. Džajić je, kao tadašnji tehnički direktor Crvene zvezde, tvorac najzlatnije generacije u istoriji Crvene zvezde, sa kojom se popeo na vrh Evrope u maju 1991. osvojivši Kup evropskih šampiona, i vrh sveta, kada je Crvena zvezda u nezvaničnom takmičenju za najbolji klub na planeti, osvojila Tojota kup, u decembru 1991.
30.05.2017. - 09:38h

Dragan Džajić je rođen 30. maja 1946. u Ubu od oca Kristivoja i majke Vidosave. U petnaestoj godini postaje član Crvene zvezde pošto je sjajno igrao na jednom turniru u Valjevu i lovci iz velikih klubova su ga odmah zapazili.

Kada je stigao do prve selekcije juniora, samo šest meseci kasnije prebačen je u prvi tim. Aleksandar Obradović mu je ukazao šansu šestog maja 1963. kada je debitovao u meču protiv titogradske Budućnosti s nepunih 17 godina.

Već u narednoj 1963/64. sezoni osvojio je prvu šampionsku titulu i postao predvodnik nove generacije koja je tri puta uzastopno (1968, 1969. i 1970) i još jednom 1973. osvajala titulu najboljih u prvenstvu Jugoslavije i četiri Kupa Jugoslavije.

Samo dan pre rođendana, 29. maja 1991. godine, napravljen je najveći uspeh jugoslovenskog i srpskog fudbala, kada je Crvena zvezda postala prvak Evrope. Džaja je bio na čelu „zlatne“ generacije u sastavu Stevan Stojanović, Vladimir Jugović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Robert Prosinečki, Siniša Mihajlović, Darko Pančev, Dejan Savićević (Vlada Stošić) i Dragiša Binić.

Nema čoveka koji se ne seća proleća u Bariju... Tako ni Džaja ne zaboravlja dan kada se Zvezd upisala u fudbalsku istoriju Evrope.

- Bari će zauvek živeti u meni, do kraja života. To je uspeh koji će retko koji tim sa ovih prostora, u skorijoj budućnosti, ponoviti. Pitanje je i hoće li ga uopšte ponoviti. Bari se jednostavno ne zaboravlja. Ponosan sam što sam tada bio na čelu te sjajne generacije, rekao je Džajić za Hello.

Pratite nas i na Viberu!

Nakon loših rezultata Crvene zvezde i zdravstvenih problema, Džajić se 2004. povukao sa mesta predsednika Crvene zvezde. Fudbalski savez Srbije i Crne Gore ga je 2003. izabrao za najboljeg igrača države u proteklih 50 godina.

Izvor: Wikipedia, B92