Luka Pirić majstor Rubikove kocke i polufinalista šoua Super ljudi: "Trik je u memorisanju"

Novi polufinalista šoua „Super ljudi“, Luka Pirić, 14-godišnjak iz Hreljina, zapanjio je sve neverovatnom brzinom slaganja Rubikove kocke. „Najbrže sam je složio za 9 sekundi, a u proseku mi treba 14. Hrvatski rekord je 8,60 sekundi, a svetski, 4,71“, rekao je simpatični Luka.

.

Ovaj učenik osmog razreda, neosporno visoke inteligencije, posebno je nadaren za matematiku, ali i besprekorno čita od svoje druge godine. Prvu Rubikovu kocku složio je pre tri godine i to slučajno: „Bili smo kod kumova, a kum je prestao da puši i nabavio je Rubikovu kocku kako bi se nečim zabavljao. Gledao sam tu kocku i pokušavao da je složim, pa mi ju je kum dao i rekao da mu se javim za par meseci kad je složim. Sutradan ujutro sam se probudio, počeo je slagati i složio. Odmah sam ga zvao da mu se malo rugam“. Danas je sa lakoćom slaže i jednom rukom.

Na pitanje kako to radi, objasnio je da stvara svoju priču kako bi mu bilo lakše: „Dam kockici neko slovo, na primer A i onda joj dodelim neku reč s tim slovom, na primer auto. I onda krenem slažem priču, a tako složim i kocku. Osim toga, poenta slaganja nije u tome da se slažu stranice kocke, već da se slažu redovi. Trik je u memorisanju.”

Luka je već nastupao u različitim takmičenjima, a za svoje iskustvo u šouu “Super ljudi” kaže da se u Beogradu proveo odlično, kao i da je ceo šou na jako visokom produkcijskom nivou. Jednu veliku kocku poneo je sa sobom kao uspomenu.

Anđelka ga je nazvala većim od mađioničara i potpuno nestvarnim, a Đuro je bio impresioniran njegovom skromnošću i šmekerskim stilom. Zrinko je objasnio kako je Rubikova kocka ušla u modu osamdesetih i svoju metodu uzaludnih pokušaja da je složi. Doktor Vuk je prokomentarisao da je za rešavanje kocke potrebna kompleksna matematička funkcija, ali i spretnost ruku, te da bi Luka mogao da bude isvrstan hirurg ako to želi.

Pratite nas i na Viberu!

Luka još uvek nije siguran šta želi da bude kad poraste, ali mu sledi upis u srednju školu, pa će kad se takmičenje završi morati da sedne i razmisli o izboru budućeg zanimanja. To će za porodicu biti iznenađenje. Kaže da mu je slaganje kocke pomoglo u razvoju pamćenja i poboljšanju koncentracije, tako da verujemo da nijedan fakultet neće za njega biti pretežak.

U slobodno vreme voli da čita, a omiljena knjiga mu je triologija “Igre gladi”. Divi se svom “kolegi” sa Novog Zelanda, Feliksu Zemdegsu, koji je postavio nekoliko rekorda u slaganju različitih Rubikovih kocki.

Pogledajte Lukin nastup u Super ljudima:

Žiri se zbog njega držao za glavu! Kada vidite kako Luka rešava Rubikove kocke, mislićete da je snimak ubrzan!