MUZIČARI, GLUMCI, SUPERMODELI: Smrtonosni virus side uzeo je njihove živote

Dan borbe protiv side obeležen je 1. decembra, a među onima po koje je ova bolest bila kobna, bile su i svetske i domaće zvezde.

.

Fredi Merkjuri

Jedan od najvećih muzičara svih vremena, Fredi Merkjuri umro je u 46. godini, a godinama je bio zaražen ovim opakim virusom. Međutim, za njegovu bolest znali su samo najbliži članovi porodice i prijatelji.

Ofra Haza

Ofra Haza, izraelska muzičarka umrla je 2000. godine, sa samo 42 godine. Mediji su pisali da ju je HIV virusom zarazio muž, ali je on to demantovao, dok je druga verzija bila da je sidu dobila nakon transfuzije u bolnici u Turskoj, gde je boravila nakon spontanog pobačaja.

Đia Karnagi

Gia.#fashionstyle#beautyandmakeup#dreamanddestroy#model#missmaly#like4like#giacarangi#loveyoursel

Фотографија корисника (@miss_maly_) дана

.

Jedna od najlepših žena sveta umrla je sa samo 26 godina od komplikacija izazvanih sidom. Krasila je naslovne strane mnogih svetskih magazina, a o njenom burnom životu snimljen je film, u kojem je naslovnu ulogu igrala Anđelina Đoli.

Entoni Perkins

Fatalna bolest 1992. godine odnela je život i glumca Entoni Perkinsa, zvezde Hičokovog filma "Psiho". Perkins je bio biseksualac, koji je pokušao da se izleči od homoseksualnosti, a u braku sa bivšom manekenkom Beri Berensom imao je dva sina.

Rok Hadson

Pre 30 godina, jedna od najvećih holivudskih zvezda, glumac Rok Hadson, javno je priznao da boluje od side. Tada se još mislilo da je ta bolest povezana isključivo sa homoseksualcima. Hadson je preminuo 1985. godine u 60. godini života, te od tada predstavlja prvu poznatu osobu koja je hrabro postupila i razbila stigmu oko bolesti.

Margita Stefanović Magi

.

Margita Stefanović Magi, klavijaturistkinja grupe EKV, umrla je u 44. godini na Infektivnoj klinici u Beogradu. Bila je jedan od simbola pomenute grupe, a poslednje godine života provela je u smeštaju za beskućnike.

Ivica Vdović

Ivica Vdović Vd, muzičar i bubnjar bendova "Suncokret", "Šarlo akrobata" i "Katatina II", bio je prva osoba u tadašnjoj Jugoslaviji koja je 1985. godine registrovana kao HIV pozivitna. Preminuo je 1992. godine.

Izvor: Blic