Đani Versaće, poslednja žrtva serijskog ubice

Ubistvo legende svetske mode nikad nije razjašnjeno, iako je čak i FBI istraživao potencijalne motive zločina.

.

Misteriozno ubistvo Đanija Versaćea, legende modnog dizajna, ubijenog u Miamiju 1997. godine ni dan danas nije razjašnjeno. Američka policija nije potpuno sigurna zašto je serijski ubica Endrju Kananan odlučio da ubije dizajnera. Uboica je počinio samoubitvo samo osam dana kasnije i nikad nije otkrio razloge za taj strašan zločin.

Versaće je iza sebe ostavio pravo modno carstvo u vrednosti od 800 miliona dolara koje je nasledila njegova sestra Donatela.

- Na početku, nakon smrti brata, sve što je on napravio bilo mi je nedodirljivo, poput hrama, posebno. Bilo me je strah da išta menjam i nikako nisam mogla da pronađem svoj kreativni glas. Bio je to i kraj devdesetih, moda je postala suzdržanija, a ono po čemu smo mi bili poznati više nije bilo moderno, izjavila je Donatela, ali je vrlo uspešno nastavila putevima svog brata.

Gotovo dvadeset godina prošlo je od tog sudbonosnog dana za svetsku modu. Tada je policija bila uverena da je reč o pažljivo planiranom ubistvu.

- Verujem da nije reč o slučajnom ubitvu, izjavio je tadašnji šef policije Majami Biča Ričard Bareto.

Svedoci su ispričali da je mladi belac, u dvadesetima, prišao dizajneru i ispalio dva hica u potiljak. Đani je prevežen u bolnicu, ali lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

U noći nakon ubistva razvile su se tri teorije o razlozima zločina, pisao je u to vreme britanski Gardijan.

Ljubomorni, opsednuti manijak odlučio je da ubije dizajnera, profesionalni ubica izvršio je naručeni zločin ili su neki kriminalci, možda iz mafije, odlučili uda likvidiraju Versaćea.

Gotovo odmah se u istragu uključio i FBI da bi što pre pronašli ubicu. Istraga je na kraju pokazala da je Versaće bio tek poslednja žrtva serijskog ubice Kanana.

Arhitekta i trgovac plinom u Minneapolisu, bogataš u Čikagu, grobar u Nju Džerziju i neverovatno uspešni modni dizajner u Majamiju. Serijski ubica Kananan ugasio je njihove živote, a policija nikad nije uspela da otkrije definitivnu povezanost među žrtvama.

Godinama nakon Versaćeove smrti, agenti FBI rekli su časopisu „Time“ da postoji realna mogućnost da su se Kananan i Versaće sreli u San Francisku, ali da niko ne zna jesu li bili poznanici ili je bila reč tek o slučajnom susretu.

Versaće je u 1997. imao pedeset godina. Samo nekoliko dana nakon revije u Parizu gde je okružen manekenkama ispraćen ovacijama, umro je ispred svoje kuće u samoći i tišini.

Izvor: Express.hr