Dve godine kasnije: Otkriveno zašto se ubio Robin Vilijams

Prošle su tačno dve godine od vesti koja je šokirala svet - na današnji dan 2014. samoubistvo je počinio jedan od najvoljenijih holivudskih glumaca - Robin Vilijams. O tome kako je došlo do tragedija i danas postoje oprečna stanovišta, ali stručnjaci su uspeli da rekonstruišu događaje koji su prethodili činu, i poslednje sate života slavnog umetnika.

.

Robin Vilijams je preminuo 11. avgusta 2014. u svom domu u Okrugu Marin u Kaliforniji u 63. godini. Policija je ubrzo potvrdila da je smrt nastupila kao posledica samoubistva vešanjem, i bila je to vest koja je šokirala svet.

Nakon autopsije vest o samoubistvu je potvrđena, a u telu slavnog umetnika nisu pronađeni tragovi alkohola niti droga. Lekovi koji jesu otkriveni bili su prepisani i u "granicama normale" jer je Vilijamsu pre toga bila konstatovana Parkinsonova bolest, a bilo je poznato da je i ranije imao problema sa depresijom i paranojom, verovatno prvim indikatorima tog teškog oboljenja.

Ipak, tek autopsija glumčevog mozga otkrila je šokantne podatke - stručnjaci danas smatraju da je ključan faktor u samoubistu Robina Vilijamsa bila demencija koja je onemogućila normalne funkcije mozga.

Sudska dokumenta do kojih je došao portal TMZ otkrila su da je slavni glumac patio od demencije izazvane Parkinsonovom bolešću i da je verovatno imao halucinacije.

Halucinacije su uobičajne među ljudima koji pate od demencije koji imaju problem da prepoznaju prijatelje i članove porodice. Bolest izaziva i probleme sa pažnjom i uznemirenost, piše Dejli mejl.

– Ovo stanje je izazvano gomilanjem proteina u mozgu što izaziva oštećenje nervnih ćelija u zonama koje kontrolišu sećanje i razmišljanje. Protein takođe ima ulogu u Parkinsonovoj bolesti, pa neki ljudi koji pate od demencije imaju slične simptome, bjašnjava Hilari Evans, direktorka istraživačkog Centra za Alchajmerovu bolest u Britaniji.

Bio je to tužan kraj jednog od najvoljenijih glumaca Holivuda. Iako je široj publici na prvom mestu poznat kao komičar, Vilijams je neke od najhvaljenijih uloga u karijeri ostvario u dramama: "Dobro jutro, Vijetname", "Društvo mrtvih pesnika", "Buđenja", "Dobri Vil Hanting". Pozajmljivao je glas u crtaćima "Aladin", "Roboti" i "Ples malog pingvina", kao i u naučnofantastičnom filmu "Veštačka inteligencija" Stivena Spilberga.

Tri puta je bio nominovan za nagradu Oskar, koju je osvojio jednom, za sporednu ulogu u filmu "Dobri Vil Hanting".

Telo Robina Vilijamsa je kremirano, a pepeo je rasut po zalivu San Franciska 12. avgusta 2014. godine.

Izvor: Dnevno.rs