Saopštenja

Antena Grupa preuzela većinski udeo u B92

Dodatno jačanje liderske pozicije Antena Grupe u jugoistočnoj evropi!
22.09.2015. - 14:57h

Antena Grupa, međunarodna medijska korporacija i vodeća grupacija u jugostočnoj Evropi, preuzela je većinski udeo u B92, jednom od vodećih nacionalnih TV i radio emitera u Srbiji i regionu.

B92 je uspešno pozicionirana komercijalna TV stanica sa jakim informativnim programom koja je tokom godina razvila multimedijalnu platformu sastavljenu od televizije, digitalnih medija I radio stanice. U 2014. godini B92 je zabeležila rekordni rast gledanosti, dok je b92.net jedan od najuticajnih I najposećenijih sajtova u Srbiji od 1996. godine.

Antena će upotrebiti svoje bogato iskustvo I dokazanu ekspertizu u ovoj oblasti za dodatni razvoj medijske kuće B92. Preuzimanje ove stanice predstavlja dalje širenje Grupe u jugoistočnoj Evropi gde trenutno uspešno posluje u pet zemalja.

“Čvrsto verujem u budućnost Srbije, države u kojoj smo doživeli ogroman rast, pretvorivši Prvu u najjaču medijsku kompaniju kako u Srbiji tako i Crnoj Gori”, rekao je Teodor Kirijaku, vlasnik Grupe. “Antena vidi B92 kao uzbudljivu investicionu mogućnost I mi ćemo nastaviti da tražimo slične izazove u medijskom sektoru Evrope, u zemljama u kojima regulatorna tela imaju jaku saradnju sa investitorima kao što je to slučaj u Srbiji”, dodao je Kirijaku.

O kompaniji:

Antena grupa je međunarodna korporacija za medije i zabavu sa liderskom pozicijom u Jugoistočnoj Evropi i operacijama širom Evrope, Severne Amerike i Australije. Kancelarije im se nalaze u Amsterdamu, Londonu, Atini I Njujorku, a distribucijski sadržaj u preko 20 zemalja širom sveta. Centrala se nalazi u Amsterdamu, a Grupacija zapošljava preko 2.600 ljudi u Grčkoj, Kipru, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Rumuniji, SAD-u, Australiji, Velikoj Britaniji I Holandiji.

Osnovana 1989., Antena poseduje i posluje sa portfolijom medijskih sadržaja preko raznih tehnoloških platformi, uključijući vodeće komercijalne distributere, tematske kanale, digitalni medij, audio-vizuelne produkcije, izdavaštvo i srodan sadržaj. Sadržaj I kanali sa Antene prenose se mrežama među kojima su Time Warner Cable, DISH, Foxtel i Unity Media. Antena investira u probran medijski sadržaj I sredstva za distribiciju i tako obezbeđuje visok prihod po investiciji svojom ekspertizom upravljanja u kombinaciji sa produkcijskim i marketinškim veštinama. Kao deo novijih investicija, Antena je pretvorila Prvu TV u tržišnog lidera među srpskim komercijalnim televizijama, preuzevši od News Corporation nekadasnju free-to-air mrežu Fox Televizije. Ona je 2011. proširila brend Prve do Crne Gore, gde je stekla Pro TV/FM i od nje izgradila drugi po veličini gledanosti kanal u zemlji. U Sloveniji, Antena je stvorila zajednički poduhvat sa Telekomom Slovenije da vode i razvijaju Planet TV, koji je u poslednjih 6 meseci duplirao broj svojih gledalaca. U 2014. g. Antena grupa je završila preuzimanje od nemačke grupe ProSiebenSat.1 Kiss TV, prve muzičke televizije Rumunije, kao i četri radio stanice.
Ostali uspešni poduhvati uključuju TV i produkcijski sadržaj, digitalni medij, radio, muziku i izdavaštvo. Uspešna strategija investiranja je i Nova TV u Bugarskoj, koju je Antena kupila za 3.6 miliona dolara 2000., a 2008. prodala za 620 miliona evra, što je jedan od najvećih prihoda po investiciji ikad ostvarenih u evropskom medijskom sektoru.
Antena grupa je kompanija u privatnom vlasništvu porodice Kirijaku.