Saopštenja

Tri nagrade za Exploziv na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Zlatna buklija"

Jedna od najgledanijih emisija na Prvoj "Exploziv", nastavlja da niže nagrade. Na 9. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma “Zlatna buklija” u Velikoj Plani, novinari Exploziva osvojili su tri nagrade u nekoliko kategorija.
28.04.2014. - 11:38h

Prva nagrada Zlatna buklija za prikladan spoj parodijskog I komičnog predstavljanja humora kroz etnološki sadržaj I moderan TV izraz – “Vlaška vijagra” pripala je Jovani Džinić, specijalnu nagradu dobio je Nemanja Stanković za priču “Jošanica”, dok je Grand Prix za najviši domet profesionalnog I novinarskog izraza “Dejan Mančić” pripao Jasni Jovanović.

Nemanjini je ovo druga nagrada na festivalu u Velikoj plani. Prošle godine priznanje je dobio za priču o srpskom vampiru Savi Savanoviću.

Reportaže voditeljke I novinarke Exploziva Jasne Jovanović višestruko su nagrađivane na različitim festivalima, a ovog puta osvojila je posebno priznanje. “Dobila sam nagradu koju sam možda najviše priželjkivala jer sam po profesiji, obrazovanju I osećaju novinar tako da je ovo priznanje velika čast” rekla je Jasna.

Jovana Džinić takođe je do sada osvojila više nagrada za svoje priče: “Jedan poseban deo Exploziva su stari običaji koji se još uvek održavaju I meni je drago kad dođemo do takvih zanimljivih priča. Vlašku vijagru smo sasvim slučajno otkrili I bilo je interesantno uraditi je, kako produkcijski tako I postprodukcijski. Trudimo se da pratimo sve aktuelne teme ali ja ću ostati verna vlaškoj tradiciji koja je neiscrpan izvor zanimljivh priča. Exploziv je i prethodnih godina osvajao mnoge nagrade na raznim festivalima tako da nas to svakako obavezuje da budemo još bolji I originalniji”.

Na međunarodni festival dokumentarnog filma u Velikoj Plani stiglo je 147 filmskih naslova, a selekciju je prošlo 80 dokumentarnih filmova. Festival posvećen je negovanju dokumentarizma kako filmskog izraza I godinama okuplja neke od najznačajnijih stvaralaca iz zemlje I regiona.