Prva pogodila rezultate izbora

Uvek prvi, najbrži i najpouzdaniji. Tako je bilo i tokom izborne noći, koju je Prva srpska televizija propratila specijalnom emisijom „Glas Srbije 2012“. Građani Srbije prvi su dobili kompletne informacije o lokalnim, pokrajinskim, parlamentarnim i predsedničkim izborima, a statističke prognoze koje smo objavljivali u našim informativnim emisijama tokom predizborne kampanje, pokazale su se veoma tačne i pouzdane.
07.05.2012. - 15:06h

Od raspisivanja izbora, Prva je svakodnevno prezentovala rezultate istraživanja agencije NINAMEDIA u "Glasu Srbije 2012" koji se emitovao u našim vestima.

Iako smo tokom kampanje bili na meti kritika pojedinih stranaka zbog podataka koje smo objavljivali, naša predizborna istraživanja, rađena na reprezentativnom uzorku, pokazala su visok stepen poklapanja sa rezultatima koje su tokom izborne noći saopštavali CeSID i RIK, ali i izborni štabovi stranaka i koalicija koje su učestvovale na izborima.
Koristeći "Tracking pool" anketu (obrađeni su rezultati kao prosek 3 talasa istraživanja) Prva je u četvrtak 03.maja u poslednjem objavljenom istraživanju prognozirala pobedu liste "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić" na parlamentarnim izborima. Koristeći simulaciju D'ontovog metoda sa približnom primenom proporcionalnosti raspodele prema opredeljenim biračima prvi smo 4 dana pre izbora objavili da će najjača partija u novom sazivu parlamenta SNS osvojiti 73 poslanička mandata - što je i poslednji objavljeni podatak CeSID-a.

Predviveli smo i da će predsednički kandidat liste "Za bolji život" i lider Demokratske stranke Boris Tadić ostvariti blagu prednost nad kandidatom Srpske napredne stranke. U našim istraživanja projektovan je i drugi izborni krug u kojem se 20. maja sučeljavaju Tadić i Nikolić.

Prva će do održavanja drugog kruga izbora za predsednika države svakodnevno u Glasu Srbije 2012. nastaviti da osluškuje predizborni puls Srbije i informiše Vas o rezultatima naših istraživanja. Otkrivaćemo kakva su Vaša očekivanja od "prvog" čoveka Srbije, pratićemo trendove izlaznosti i oscilacije u podršci obojici kandidata. Kao i do sada, budite PRVI koji će uz TV PRVA saznati ko će se useliti u zgradu Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu broj 1.