Saopštenja

IN MEMORIAM: Robert Klajn

U nedelju, 11. decembra, posle kraće bolesti u nesvojstvenoj mu tišini, zauvek nas je napustio dragi kolega I jedan od najčuveniijih I najboljih dizajnera zvuka u našoj zemlji Robert Klajn, koji je ove godine obeležio 25 godina rada u medijskoj kući B92 I ostavio iza sebe nenadoknadivu prazninu u ljudskom I profesionalnom smislu.
12.12.2016. - 14:43h

Robert Klajn je od 1984. godine vodio rаdio stаnice i bio poznаt po svom jedinstvenom stilu аvаngаrdnog rаdijskog zvukа, eksperimentima u živom programu i kreаtivnom uređivаnju programa, na prepoznatljiv način krerirao je zvučnu sliku srpskog etra I svojim karakterističnim muzičkim potpisom iz godine u godinu postavljao nove standarde. Jedаn je od osnivаčа Rаdio-televizije B92 i njen člаn od 1989. a karijeru dizajnera zvuka, pored devetedesetdvojke, poslednjih godina nastavio je I na Prvoj televiziji.

U svojoj plodonosnoj karijeri bio je omiljen tonac u više radijskih I televizijskih stanica, dizajner nekih od legendarnih džinglova I špica raznih radijskih I TV emisija, bio je zadužen I za produkciju, zvuk I muziku u mnogim filmskim I pozorišnim produkcijama, a za svoj rad nagrađivan je na međunarodnim festivalima.

Iako su njegovi najbliži, prijatelji i saradnici, poštovaoci duboko verovali da će Robert Klajn, prepoznatljiv po svojoj blagoj prirodi, vedrom duhu, umetničkom senzibilitetu I nepresušnoj energiji, odneti ovu životnu pobedu, on je u svojoj pedeset prvoj godini tiho otišao u legendu, a uspomena na njega kao i muzički trag u profesionalnom smislu, ostaće zauvek prisutan.

Iza sebe je ostavio neutešnima suprugu, sina I ćerku, kao I rodbinu, prijatelje I kolege.

Vreme I mesto sahrane I komemoracije biće naknadno objavljeni.

PODSEĆANJE

Onaj ko voli svoj posao, voli ga celog života

Povodom dve I po decenije od osnivanja radija B92, godine 2014. voditeljski tandem emisije “Bulevar u 5 do 5” Anđelka Prpić I Miloš Urošević, ugostio je Roberta Klajna koji je podigaavši prvi regler na radiju B92 I numerom “Discipline kičme”, obeležio ujedno I početak jedne nove kulturne, medijske I društvene epohe.
-Kako je bilo podići regler, pa krenula je ruka sama iz zgloba, kao da sviraš gitaru“, kroz osmeh je počeo priču Robert Klajn. – Mnogo je davno bilo, prošlo je otad 25 godina, imali smo po 23, 24 godine. Toliko dugo smo želeli da imamo neki Omladinski radio program i jedva smo čekali da se pojavi 15. maja, za Jugoslovenske susrete mladih. Dali su nam nekih eksperimentalnih 15 dana, jer su već postojali i zagrebački i ljubljanski radio, a Srbija je čekala frekvenciju. Tada su postojale dve jake redakcije: Indeks 202 i Ritam Srca sa Studija B, koje su imale su odlične muzičke, zabavne i informativne redakcije i jako dobre tonce. Tada je krenulo sve da se događa i ko bi rekao da ćemo potrajati 25 godina, a trebalo je da trajemo 15 dana.“, prisećao se Robert Klajn svojih početaka, kao jednog od osnivača radija B92 i podsetio gledaoce na tadašnje voditeljske radio zvezde i uporedio sa sadašnjom medijskom slikom: - Sve je moralo da se preoblikuje i promeni za sve ove godine, ideje, slušaoci, pa i muzika, a sjajno zvuče i sada... Nije lako finansijski održavati i pokrepljivati radio. A u ono vreme, vraćam se stalno na početak, radili smo i bez honorara. Važno je bilo da imamo neki radio, to je bio entuzijazam, energija! U međuvremenu imali smo razne revolucije, 5. oktobar, hapšenja, a od 2000. na ovamo počeli smo da razmišljamo komercijalno i pravimo program za veliki broj ljudi, a ne samo Beograd.“

Robert se u razgovoru dotakao i svog posla dizajnera zvuka, zaključivši: „To je moje zanimanje iz snova, radim sa divnim i lepim ljudima, oblikujem im glas, a to je i režiserski posao - kako će nešto da se izgovori i kakvu ko dikciju da ima, pa i ono najlepše, kakva će se muzika da se podvuče. Onaj ko voli taj posao, voli ga celog života.“ I uistinu ga je voleo do svog poslednjeg daha.