Život priča - Nema nazad – iza je Srbija!

U novoj epizodi serijala „Život priča“ svedoče oni koji su se borili na Kosovu u borbama 1998-99, borci koji su bili upućeni na Paštrik.

20.03.2019. - 09:00h
Ispovest o teškim vremenima
Ispovest o teškim vremenimafoto: Alek

Karaula Gorožup bila je jedna od najtežih. U nju je bio rasporedjen i tada 19-godišnji Borislav Đurović, pripadnik 55. graničnog bataljona, sa još trinaestak graničara. Iako su im stariji vojnici rekli da nemaju čega da se plaše, nije im bilo svejedno kada su videli karaulu - nepristupačan teren, izuzetno loši vremenski uslovi, temperatura oko minus 20, nema uslova za higijenu. Vladao je strah i neizvesnost. Nije bilo spavanja jer su neprijatelja mogli da vide i golim okom.

U emisiji Đurović priča kako je izgledala borba za karaulu, kako je pala, kako su bili spremni ponovo da je zauzmu, da odbrane svaki pedalj naše teritorije, kako je ranjen u sukobima i šta danas misli o svemu.

Medju dobrovoljcima na Paštriku bila je i jedna žena. Tada 22-godišnja Marina Milošević, krenula je na Kosovo jer su tamo već bilil njen brat i otac. Bila je ravnopravni vojnik sa muškarcima, nisu je ni na koji način odvajali. Svega se nagledala – konstantnog bombardovanja, napada, leševa... Kako se Marina danas seća tog vremena, kako se vojska tada borila, da li je Srbija nešto izgubila...

Sreda, 20. mart u 22:00