Život priča: Jelena razbija predrasude, ona je zvanično najbolja zavarivačica na svetu

Jelena je želela da bude policajka. Međutim, profesor u srednjoj tehničkoj školi u Lazarevcu, na smeru mašinski tehničar za reparaturu, otkrio je tokom prakse da je izuzetno talentovana za varenje. Podsticao je da razvija taj talenat i počeo da je sprema za takmičenje. Bez dana radnog iskkustva, Jelena je praktično kao dete otišla na svetsko prvenstvo u Kinu, gde je zajedno sa timom osvojila grupno 3. mesto, a ona sama ponela je titulu najbolje zavarivačice na svetu.
23.10.2018. - 14:15h
Jelena
Jelena

Tih dana bila je glavna vest Kineske nacionalne televizije. Svi su tražili autogram, da se sa njom fotografišu, jer na tom takmičenju je učestvovalo 39 zemalja i oko 600 najboljih zavarivača sveta.

Potom su usledile poslovne ponude iz Rusije, Afrike, Evrope, a njoj je bio san da radi u Kolubari u Srbiji

Taj san joj se od avgusta ostvario. Tamo je zimi hladno, leti toplo, u halama nije apoteka, surovi su uslovi za rad. Svaki dan, svoju lepotu poništi radnim odelom i maskom. Ona vari delove za ogromne mašine koje kopaju u basenu Kolubara i praktično sigurnost mašina počiva na varovima ove devojke za koju niko ne bi pogodio, kad je vidi, čime se bavi.

Jelena je iz skromne radničke porodice, koja je imala sluha da je podrži u njenim ambicijama i da je ne odvrati sa puta, bar klasičnim argumentima - pa nije to neko zanimanje za devojku.


Sreda, 24. oktobar u 22:00