Život priča: Gospođa kapetan

Ana Perišić je pripadnica 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade, pilot borbenog aviona "Galeb 4". Oduvek je volela vojsku. Kada je slučajno saznala da te godine Vojna akademija prvi put ikada prima žene, pomislila je: "Zašto baš ja ne bih bila prva žena pilot borbenog aviona u Srbiji?" Prijemni je trajao dva i po meseca. Kada se pojavila izrazila je želju da bude pilot, međutim rekli su joj da devojke ne mogu da budu piloti. Ipak, nije odustajala. Celo leto 2007. Ana je polagala matematiku, test opšte kulture, ali i testove opterećenja, padobransku obuku i skakanje, selektivno letenje, preživljavanje u teškim uslovima. Jedan po jedan kandidat i kandidatkinja su otpadali. Ana je opstajala. Prošla je i rigorozne preglede na VMA.
11.06.2018. - 16:16h

U večerašnjoj epizodi Ana priča o teškim obukama i proceduri za prijemni, o tome kako je bilo na preživljavanju za vreme obuke, kako je hvatala kornjače za gulaš, kako izgledaju pripreme za padobransku obuku, kako je izgledalo kada je prva generacija žena kročila na vojnu akademiju, da li mogu da se šminkaju, kako je prihvaćena u potpuno muškoj sredini, i o tome kako se zaljubila u svog sadašnjeg supruga na akademiji...

Kapetan Perišić ima samo 30 godina, uz teške obuke, studije na akademiji, posao kojim se bavi, stigla je da se ostvari i kao majka. Ima sina od 3 godine, a u "Život priča" je došla pravo sa trudničkog, pošto trenutno čeka drugog sina.

Ana i njene koleginice postale su tri prve žene piloti, koje će samo time biti upisane u anale srpske avijacije.