Nećete verovati - Subota, 9. oktobar - Na Milutinovom jelovniku "buđav lebac"

U novoj epizodi sjajne emisije o običnim ljudima iz Srbije, gledaćete sledeće priče.

Milutinov jelovnik, foto: GZS
Milutinov jelovnik, foto: GZS
.

Naši stari nisu imali zakazan pregled kod doktora specijaliste niti apoteku sa antibioticima, ali su se lečili onim što priroda daje. Dakle, lekovitim vodama koje izbijaju iz ko zna kojih dubina i stena i to je najstarija medicina koju civilizacija pamti i jedina koja se održala.

Na jednom mestu u staroj Srbiji upravo takvo zdravlje ključa iz zemlje a voda je jedna od retkih koja kao čarapu skida kožne bolesti i leči polomljene kosti.

Tako je vekovima kažu još od kralja Uroša krastavog koji se ovde spasi od velike muke. Mnogima je pomogla i spasila bede, čak i iz lokve kojoj je bila prepuštena nekoliko decenija. Međutim i ona je doživela reprizu života. Danas je lepša nego ikada u svom veku a iz korova ju je spasao neko ko je kao dete na njoj često razgalio dušu.

.

Još uvek neki pamte gladne godine i oskudnu hranu, ali to su neka davno prošla vremena. Međutim, nećete verovati, postoje ljudi koji i danas obožavaju samo bajatu hranu i ne podnose svežu. Milutin Prokić iz zaseoka Ostenjak nedaleko od Osečine već tri decenije jede samo buđav hleb i prokisao pasulj i ne samo što mu prija, već se i podmladio.