Nećete verovati - Subota, 28. mart - Telo Sv. Mardarije netruležno i posle 82 godine

Nove priče iz naše Srbije!

Kako je ovo moguće, foto: Rina
Kako je ovo moguće, foto: Rina
.

Jedini srpski svetac na američkom kontinentu, monasi u čudu i na kolenima - Telo svetog Mardarija posle 82 godine u zemlji ostalo netruležno. Sveti Mardarije jedini je srpski svetac na američkom kontinentu. Monasi su ostali u čudu kada su nakon 82 godine izvadili njegovo telo iz ilovače u Libertvilu. Bilo je celovito I netruležno. Bio je episkop koji je važio za svetionik srpskoj emigraciji koja je stizala u obećanu zemlju početkom prošlog veka, I mnoga je gladna usta dočekao nahranio I ispratio u novi život. Njagovo netruležno telo izloženo je u manastiru Sv Save, i klanjaju mu se mnoge nacije. Kanonizovan je pre tri godine i ostaće u svim srpskim kalendarima kroz nadolazeće vekove kao svetac koji je u ime Srba i ljudi pravoslavne vere hodao božijim putem.

.

Mihajlo Milivojevi pola veka je vrhunski majstor krojač, poznat u Užicu. Kažu znalci da niko bolje pantalone ne može da sašije od Mihaila, čak i kad se ne dođe u njegovu radnju na probu: dovoljno mu je samo doneti neke nošene i on će potpuno iste takve da skroji. Šio je nekad i po 100 pantalona mesečno, izdržavao porodicu od ovog posla. Šije i drugu odeću, umešno i prepravlja. Stekao je penziju sa 43 godine krojačkog staža, ali i sada dane provodi u radnji

Nema ko se ne naježi kada u bistro potoku, pored puta ili proplanka spazi gomile smeća. To je verovatno najružnija slika koja vas može sačekati tamo gde se najmanje nadate. Ali nekima je smeće nije smeće već novac. Jedna fabrika kod Čačka dnevno samelje na tone smeća, preradi u proizvod koji je veoma tražen na evropskom isrpskom tržištu.