Nećete verovati - Subota, 22. jun - Zašto se Srbi mole na svakom koraku i kako je Čehinja propevala na srpkom u sred Zlatibora


Mnoge svetinje rasute su po pobrđu Srbije. Danas su mnoga krsna mesta i znamenja ostala mimo puteva, ali generacije sledbenika i naraštaja nisu ih zaboravile. Tako nedaleko od Kotraže u gustoj bukovoj šumi, nećete verovati, postavljen švedski sto na Treće Trojice gde su se okupili meštani, komšije i prijatelj da prelome kolač i pomole se Bogu. I to je možede jedino mesto na planeti gde se neženjama ispunjava želja. Kažu kada ćutke dođe na to svetilište i poželi da nađe bračnog druga to ćemu se i dogoditi, a meštani vele da imaju i svedoke.

22.06.2019. - 08:06h
foto: Rina

A samo stotinjak kilometar dalje u istom danu još jedna svetkovina u slavu Sv. Trojice. Meštani Golije ponosni su na svoju bogomolju iz 12. veka kod koje se na ovaj praznik vekovima okupljaju, da zapevaju, nazdrave i obože. Za ove ljude život je jednostavan i malo im treba da zapevaju i budu zadovoljni i srećni čak i kada udaraju gromovi, pljušti kiša, sevaju munje pa čak i nema struje.

Da se dobar glas o nama Srbima daleko čuje pokazuje i prelepa Silvija Etabrova, rođena Čehinja koja peva samo na srpskom jeziku i to stare narodne pesme. Nakon osam godina odlučila je prvi put da poseti našu zemlju. Stigla je na Zlatibor i oduševila se prirodnim lepotama i gostoprimstvom. A kad je zapevala stari hit „Mito, bekrijo” u parku „Beli jelen” svi su ostali bez teksta.