Nećete verovati - Subota, 10. novembar - Ljubavne kace i put u srce Zlatara

Vekovi su prolazili, a u suvoborsko pobrđe retko ko i kada je zalazio. Mnogi su ga se klonili pogotovu u proteklih pola veka, jer kažu nije bilo baš popularno pominjati ni zalaziti u netaknute šume i skokovite ravnogorske potoke. Ali došla su nova vremena i jedan čovek sve je promenio.

.

Jovan Čeković tvorac je srpskog Diznilenda u kojem su likovi pravi, a kuće sagrađene od čvrstog hrastovog debla. Devet drvenih kaca pretvoreno je u pansione u koje rado zalaze mladi bračni parovi. Kruži priča da kada u tom drvenom nesvakidašnjem pansionu koji još uvek miriše na dunju zanoći dvoje sutradan obavezno odlazi troje i sve češće mladi ljudi u želji za potomstvo zavire i prenoće u kaci. Svedočenja su neverovatna. Zbog toga su dobile ime „ljubavne kace”.

Od 1974. godine kada je uvedena struja i devedesete kada je prokopan put Kosatica - Konik - Pravoševo - Međani – Aljinovići, tek ove jeseni, meštani sela Pravoševo, koje pripada prijepoljskoj opštini, imali su ponovo razloga za slavlje. Naime, asfaltni put od 3.100 metara popeo se u srce zlatarske planine i centar sela, što je bio vekovni san gorštaka sa ove planinske lepotice. Izgrađen je na jedinstven način, jer je finansiran skoro u kompletnom iznosu od 55.000 evra sredstvima meštana. Samo jedan od njih, Miladin Vasiljević i njegova supruga Mirjam odvojili su od svoje ušteđevine, zarađene daleko od ovih planina, 25.000 evra.

A zatim su se ređali i ostali, koji su u ovo krizno vreme izdvojili koliko je ko mogao. Na čelu akcije bio je predsednik susedne opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević koji je rođen u ovom selu. Matična opština