Dramatična priča Exploziva: Probijanje Koridora ratne '92. godine za udah prerano rođenih beba

Maj i jun mesec te ratne ’92. godine u tek nastaloj Republci Srpskoj ostaće upamćeni kao vreme u kom je nestašica diktirala uslove života. Nestajali su gorivo, lekovi, a onda i sve druge potrepštine, koje nisu mogle biti proizvedene. U jednom trenutku, Klliničkom centru u Banjaluci najpotrebniji bio je - kiseonik!

.

Velesile su zabranile kopnenu komunikaciju, nisu dozvoljavale ni prelete aviona, pa je jedna po jedna beba gubila – dah. Iako su UN bile obaveštene o smrti prerano rođenih beba, tadašnji generalni sekretar Butros Gali nije dozvolio da avion sa lekovima i bocama kiseonika poleti iz Beograda.

I danas, posle 25 godina, majke nastradalih beba ne zaboravljaju šta se tih dana dešavalo. Za Exploziv su ispričale koliko je bila teška borba za samo jedan - udah. Da bi se smrt novorodjenčadi sprečila, mnogi su morali da se organizuju, planiraju i nabave boce sa kiseonikom. Koliko ih je ta borba ujedinila ispričali su nam lekari i svi oni dobrovoljcii koji su bili spremni da stave glavu u torbu i probiju Koridor.

Novinar: Ana Rajković

Pratite nas i na Viberu!