Radna akcija sa Tamarom - Utorak, 8. novembar - Pomoć porodici koja živi u kući staroj pola veka, bez struje, vode i kupatila

U mestu Selište kod Trstenika, živi šestočlana porodica Đusić.

Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Najmladji Đusići, brat i tri sestre, Jovan (13), Milica (12), Jelena (7) i Nikolina (4) ne žive kao njihovi vršnjaci iako se mama Marina i otac Mihailo trude da im olakšaju detinjstvo. Marina vodi brigu o deci, a Mihailo radi u nadnici kada su sezonski poslovi u toku. Imaju malu baštu koju vredno obrađuju da bi imali da se prehrane. Đusićima sve nedostaje osim zdravlja i ljubavi. Jovan, kao najstariji i jedini dečak u porodici, brine o sestrama. Svi se igraju zajedno, jer drugo društvo nemaju, osim u školi. Brinu o psima i mačkama, igraju se na obližnjem potoku, penju na drveće.

Žive u kući koja je stara preko pola veka, bez struje, vode i kupatila. Kupaju se u koritu i koriste poljski toalet u dvorištu. Mali Đusići sanjaju da imaju kupatilo i toplu vodu koja će ih zagrejati u hladnim zimskim danima. Voleli bi da imaju i veš mašinu, koju nikad nisu videli i sanjaju da ih se drugari više ne stide i da im dodju u goste.

Snove, malih Đusića, ostvarila je Tamara Grujić u još jednoj Radnoj akciji, uz veliku pomoć lokalne samouprave.

Đusići su živeli u uđerici koja je predstavljala zadnji deo porodične kuće. Taj deo će posle Tamarine akcije služiti porodici kao letnja kuhinja. Kompletna kuća renovirana je iznutra, porodica je dobila funkcionalno kupatilo, kuhinju, vodu i struju. Nekorišćene prostorije su raspoređene na sve članove porodica da svi imaju svoje spavaće sobe, kao i dnevni boravak. Urađena su oluci i fasada.

U plodnoj dolini Zapadne Morave, na obroncima planine Goč i Gledećkih planina, nalazi se opština Trstenik, sa bogatom istorijom i tradicijom.

Baš tu, nastalo je i najveće srpsko književno delo “Posveta knezu Lazaru” koje je na svili napisala i izvezla, prva srpska pesnikinja Jefimija.
Upravo po Jefimiji i njenom vezu, danas, skoro sva kulturna događanja u Trsteniku, nose njeno ime, a tradicija veza i drugih rukotvorina čuva sećanje na remek-delo srpskog pesništva.

Geografski položaj je od davnina odredio pretežne delatnosti i zanimanja njenih stanovnika. Zato se upravo tu, mogu naći najveći i najlepši rasadnici, a posebno se ističu kalemari koji verno čuvaju ovaj zanat.

U Trsteniku se nalazi i turističko-sportski aerodrom, jedan od najpogodnijih u zemlji, odakle se može uzleteti u panoramsko razgledanje grada, ali i prirodnih lepota koje okružuju ovu opštinu.