Radna akcija sa Tamarom - Utorak, 6. decembar - Pomoć petočlanoj porodici iz sela Klisura

U selu Klisura, u opštini Bela Palanka, živi porodica Merdžić, Martin i Jovana sa troje dece Marko (13), Martina (10) i dvomesečni Emil. Jovana se brine o deci i bavi kućnim poslovima. Martin se bavi stočarstvom, brine o kozama i ovcama u čemu mu pomažu Marko i Martina, kada nisu u školi. Marko jako voli život na selu i u potpunosti je posvećen brizi o životinjama.

Foto: Promo/Prva TV
Foto: Promo/Prva TV
.

Porodica takodje, ima i mali plastenik u kome gaje nešto povrža za sopstvene potrebe.Porodica ima pomoć Martinovih roditelja kod kojih trenutno žive, ali je kuća izložena stalnim poplavama. Uz pomoć brata i nešto Martinove ušteđevine, uspeli su da kupe staru trošnu kuću, u bezbednijem delu sela, koje ne poplavljuje, ali novca više nike bilo da bi mogli da je srede i presele se.

Uz veliku pomoć lokalne samouprave ekipa emisije Radna akcija sa Tamarom je u potpunosti renovirala i opremila kuću porodice Merdžić.

Neuslovnu kuću koju su Merdžići kupili Tamarini majstori su renovirali za nesmetan i normalan život. Napravljeno je kupatilo, uvedela je voda, urađena nova septička jama, uvedena je struja, urađena fasada, oluci, napravljena kuhinja, i uređene dečije sobe i dnevna za roditelje.

Po izlasku iz Sićevačke klisure prema Pirotu, u dolini Nišave nalazi se Bela Palanka, okružena sa jedne strane Suvom planinom, a sa druge Svrljiškim planinama.

Bogatstvo ove opštine ogleda se pre svega u njenoj viševekovnoj istoriji, poznata pod imenom Remzijana iz 3.veka.

Posebna atrakcija u centru grada je park i Belopalanačko vrelo, kao i izvor Banjica na ulazu u grad, najjači termomineralni izvor ovog dela Ponišavlja.

Osim izvrsnih specijaliteta i tradicije, ono čime se Belopalančani posebno ponose je njihov sugrađanin, čuveni Rajko Mitić.