Radna akcija sa Tamarom - Utorak, 29. novembar - Pomoć sedmočlanoj porodici Đorđević iz Trnavske Reke

U opštini Preševo, selu Trnavska Reka, živi sedmočlana porodica Đorđević.

.

Pre godinu dana, sudbina je odredila Nikolu da sa 28 godina vodi brigu o celoj porodici. Za svega par meseci, Nikola i njegov brat Darko (16) ostaju bez oba roditelja, svojih životnih oslonaca. Kao stariji brat, Nikola preuzima starateljstvo nad Darkom, učenikom srednje medicinske škole, kao i brigu o dedi Dušanu (83).

U braku sa Jelenom (24), Nikola ima troje dece Nađu (5), Viktora (3) i osmomesečnog Vujadina. Jelena vodi brigu o domaćnstvu i ukućanima, posvećena je deci i kućnim obavezama, dok Nikola jedini radi i ostvaruje mesečne prihode.

Pored svih životnih poteškoća, vredna porodica Đorđević živi skladno u kući bez fasade i izolacije, loše stolarije, sa podovima od betona i krovom koji prokišnjava. Uz veliku pomoć lokalne samouprave, ekipa emisije "Radna akcija sa Tamarom" je u potpunosti renovirala i opremila kuću porodice Đorđević.

Opština Preševo, na samoj granici sa Republikom Severna Makedonija, okružuje prelepa netaknuta priroda gde dominira jezero Orahovac, nadomak samog grada. Izletište i idealno mesto za pecaroše ali i velike gurmane, koji u prirodi mogu da uživaju u pripremi specijaliteta ovog kraja.

Velike zelene površine pretežno pod šumama i povoljni klimatski uslovi ši sastav zemljišta, posebno pogoduju razvoju pčelarstva i vinogradarstva. Blizina planina, kojima je Preševo okruženo nudi pregršt mogućnosti za rekreaciju, pre svega za atraktivnu vožnju na roler stazi.