Radna akcija sa Tamarom - Utorak, 25. oktobar - Ivana, koju je majka napustila kada je imala tri godine, dobila je krov nad glavom

U Višeselu kod Blaca živi četvoročlana porodica Jovanović. Kada je imala svega tri godine, Ivanu je napustila majka i od tada, o njoj se staraju otac Milan, baka Radunka i deka Stojan.

Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Ivana je sjajna devojčica i odlična učenica drugog razreda osnovne škole, do koje svakog dana pešači dva kilometra, teškim planinskim putem. I pored toga, Ivana je vredna i uspešna u školi, jer joj život u selu nudi jedinu razonodu - da uči. U slobodno vreme pomaže baki u kućnim poslovima dok otac Milan, zaposlen u obližnjoj mlekari, jedini u porodici ostvaruje redovne prihode.

Uslovi u kojima živi porodica Jovanović, dosta su teški. Kuća je hladna i puna vlage, ukopana u brdu, pod ravnom pločom koja prokišnjava. Dve sobe u kojima boravi porodica, teško je zagrejati u surovim planinskim zimskim danima.

Uz pomoć lokalne samouprave, ekipa emisije Radna akcija sa Tamarom, pomogla je porodici Jovanović i u potpunosti renovirala i opremila njihov dom.

Uz pomoć lokalne samouprave, do Višesela je opština pre svega raskrčila i proširila put kako bi materijal potreban za gradnju uopšte mogao da stigne do gradilišta. S obzirom da je kuća sa jedne strane bila ukopana u zemlju, pripremni radovi su podrazumevali da se kuća pre svega otkopa, a zatim, i da se sagradi kompletan krov s obzirom na to da je postojala samo ravna ploča. Na kući je svakoga dana bilo 50-ak radnika i urađen je neverovatan posao. Krov je napravljen, izlocija oko kuće završena, fasada, stolarija i svi unutrašnji radovi. Veliki posao za Tamarinu ekipu kao i lokalne majstore koji su se našli u akciji.

Opština Blace, smeštena u prelepoj i netaknutoj prirodi, okružena planinama i rekama, nadaleko je čuvena i poznata po voćarstvu. Gotovo da ne postoji domaćinstvo koje se ne bavi uzgojem i preradom proizvoda od voća, a posebnu pažnju posvećuju šljivama.

Geografski položaj ove opštine, ali i specifičan sastav zemljišta pogoduje i vinogradarstvu, pa su se upravo ovde razvile neke od najboljih vinarija.

Za ovo mesto se vezuju i značajni istorijski dogadjaji, kao što je Toplički ustanak, najtragičniji dogadjaj Prvog svetskog rata, ali i rodno mesto čuvenog srpskog pesnika Rada Drainca.