Jutro - Subota, 3. septembar: Ima li iko pravo da osporava državnu himnu? Kako je ona nastala i šta predstavlja?

Nakon incidenta u jednoj novopazarskoj školi postavlja se pitanje da li postoji ikakvo objašnjenje i opravdanje za osporavanje srpske himne? Kako je ona nastala, kako se menjala i šta predstavlja? Kakva je praksa u drugim zemljama? Odgovore na ova pitanja pogledajte u Jutru.

Jutro, foto: Printscreen/PrvaTV
Jutro, foto: Printscreen/PrvaTV
.

1. PRELISTAVANJE

Ko i zašto želi nerede na ustoličenju mitropolita Joanikija? Od čega zavisi da li će ih sutra biti? Zašto se prazni cetinjska bolnica? Kod koga je pronađeno oružje i droga?Zbog čega na proteste idu Milo Đukanović i Nenad Čanak? Kome crnogorski predsednik otvoreno preti? O tome, u pregledu štampe razgovaramo sa Jelenom Milić i Duškom Vukajlovićem. Uživo smo u Crnoj Gori.
((OTVORENA PRETNJA I MOGUĆI NEMIRI))

2. TEMA JUTRA

Pre tačno godinu dana potpisan je Vašingtonski sporazum. Do kakvih su saznanja došle srpske obaveštajne službe, kakvu akciju Priština pokreće danas? Kakav će biti odgovor Beograda? Na koji način će naša zemlja prvi put obeležiti Dan zastave? Na šta nas poziva država? Ko se i zbog čega tome protivi? To su neka od pitanja a moj gost je šef srpske diplomatije Nikola Selaković.
((DAN ZASTAVE))

3. KO JE U PRAVU?

Umesto "Bože pravde", u jednoj školi u Novom Pazaru svirala je takozvana bošnjačka himna. Ministarstvo najavljuje sankcije i događaj naziva skaradnim. Ima li iko pravo da osporava i proteruje državnu himnu? Da li je to moguće u drugim zemljama? Kako je nastala naša himna, kako se menjala, šta predstavlja? Moji gosti su istoričari Čedomir Antić i Predrag Marković.
((PRVO ZVONO UZ "BOŽE PRAVDE"))

4. SVI PRIČAJU O...

Poplave bez presedana pogodile su SAD. Uragan Ida odneo je više od 46 života, pod vodom su brojne kuće, autoputevi, metro, aerodromi... oko kuća plivaju aligatorii.... Zašto je svet nemoćan pred klimatskim promenaama i vremenskim nepogodama? Šta nas čeka? Može li se ojačati infrastruktura da bi se sačuvali životi? Naši gosti su Vladimir Đurđević i Branisalva Ivković.
((NEMOĆ PRED SILOM PRIRODE))​