Jutro - Nedelja, 19. april - HRISTOS VOSKRESE! Šta je najvažnije što moramo da uradimo na dan hristovog Vaskrsenja?

Hristos voskrese Srbijo! U naredna četiri sata gledaćete:

Hristos voskrese!, foto: Depositphotos/anyaberkut
Hristos voskrese!, foto: Depositphotos/anyaberkut
.

PRELISTAVANJE
Vaskrs po Julijanskom kalendaru. Kako će najveći hrišćanski praznik proslaviti zemlja u kojoj živi najviše pravoslavaca. Uživo smo u Moskvi, razgovaramo sa ambasadorom Srbije u Rusiji Miroslavom Lazanskim.

AKTUELNO
Čemu nas uči vera? Koje hrišćanske vrednosti ne smemo da zaboravimo u vreme krize, sada kada smo najpotrebniji jedni drugima? Šta je najvažnije što moramo da uradimo na dan hristovog Vaskrsenja?

TEMA JUTRA
Epidemija u Srbiji se gasi, a virus slabi u celoj zemlji osim u Nišavskom i Topličkom okrugu. Od utorka policijski čas od 18 sati. Stariji od 65 godina sledeće nedelje moći će da izađu tri puta nedeljno. Šta nas očekuje u narednim nedeljama i mesecima? Naš gost u temi jutra je epidemilog dr Branislav Tiodorović.

U FOKUSU
Francuski virusolog, dobitnik Nobelove nagrade, tvrdi da novi korona virus nema prirodno poreklo i da je napravljen u laboratoriji. Kako i na osnovu čega virusolozi mogu da utvrde poreklo virusa? Šta do sada znamo o tom virusu a šta je još nepoznato? Koja od tri varijante je dominantna u našoj zemlji? Zašto je to važno? O tome razgovaramo sa virusologom Anom Gligić, ona se svojevremeno borila protiv variole vere.

AKTUELNO
Kako funkcioniše jedino kovid pordilište u Beogradu? Koliko ima trudnica i porodilja pozitivnih na korona virus? Kako se odvijaju porođaji kod takvih pacijentkinja i kako izgleda rad lekara pod takozvanim reorganizivanim uslovima, reći će nam načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović", doktorka Slađana Mihajlović.

U FOKUSU
Kakva je situacija na Dečjoj klinici u Tiršovoj? Kakva je procedura kada se utvrdi da je neki od malih pacijenata Kovid pozitivan? Koliko je takvih slučajeva do sada bilo? Na koji način su zaštićeni lekari a kako deca koja se tamo leče?

U FOKUSU
Iako broj inficiranih iz dana u dan raste, nemačka vlada od ponedeljka planira ublažavanje restriktivnih mera. Zaraženo je više od 142.000 ljudi a preminulo 4.426. Uživo smo u Berlinu odakle nam se javlja ambasadorka Srbije Snežana Janković.

SVI PRIČAJU
U Crnoj Gori ni u nedelji uoči Vaskrsa nije bilo mira. Zbog navodnog kršenja mera socijalne distance uhapšeni su, pa potom pušteni, mitropolitit crnogorsko-primorski Amfilohije i još nekoliko vernika. Crna Gora je i jedina zemlja u regionu čiji javni servis neće prenositi vaskršnju liturgiju. Kako protiče Vaskrs u doba korone u Crnoj Gori reći će nam rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Petrović. Uživo smo i u Hercegovini gde razgovaramo sa igumanom manastira Žitomislić, Danilom Pavlovićem.

ZABAVA
Oni koji vole njegove pesme i njegov glas večeras će nestrpljivo čekati 21 sat. Za naš program otkriva koje pesme će zapevati sa svoje terase, ali i kako da ga čuje publika iz cele zemlje. Vaskršnje jutro, Saša Matić provodi i sa nama.