ISIS preuzeo odgovornost za samoubilački napad

Teroristička Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački napad koji se nedavno dogodio na severoistoku Avganistana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/zabelin
Ilustracija: Deposit photos/zabelin

U napadu je ubijeno najmanje 13 ljudi, a ranjeno još 30, preneo je AP.

U izjavi objavljenoj u petak, podružnica Islamske države, poznata kao ISIS u pokrajini Korasan, rekla je da je napadač ciljao komemorativni skup u blizini džamije Nabavi u gradu Faizabad u pokrajini Badahšan u četvrtak.

Teroristička grupa je objavila da je bilo više žrtava nego što je to saopštila talibanska vlada u Kabulu. Prema tvrdnjama Islamske države, ubijeno je najmanje 20 visokih talibanskih zvaničnika i ranjeno više od 50.

Komemoracija je bila u čast Nisara Ahmada Ahmadija, zamenika guvernera u Badahšanu, koji je ubijen u utorak u Faizabadu. Za taj napad, u kojem je ubijen i vozač zamenika guvernera, a ranjeno 10 ljudi, odgovornost je takođe preuzeo ISIS.

Bivši talibanski policijski zvaničnik je bio među ubijenima u eksploziji na komemorativnom skupu, rekao je portparol talibanske policije, Abdul Nafi Takor.

Islamska država je pojačala napade u Avganistanu otkako su talibani preuzeli zemlju u avgustu 2021. godine, nakon povlačenja američkih i NATO trupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu