Pat pozicija SAD; Sve veći pritisak; "Dajte im to oružje"; Bela kuća: Biće to treći svetski rat

Sve je veći pritisak na predsednika SAD da Ukrajini pošalje raketni system ATACMS, s dometom od 300 kilometara.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT
EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Prošle godine se međutim, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džoa Bajdena, Džejk Saliven, bojao da bi to moglo dovesti do izazivanja Trećeg svetskog rata, piše Politico.

Sada je devet republikanskih i demokratskih zastupnika upozorilo Bajdena u pismu da bi SAD hitnim slanjem ATACMS-a morao da pomogne Ukrajincima da izađu iz pat-pozicije i da se prekine rat iscrpljivanjem.

ATACMS je balistička raketa kratkog dometa koja se može ispaliti iz Sistema HIMARS, koje je Kijevu dopremio Vašington, kao i iz višecevnih lansirnih Sistema koje je Ukrajina dobila od Velike Britanije i Nemačke.

Moderne varijante ATACMS-a imaju domet do 300 kilometara i nose bojevu glavu od gotovo 230 kilograma, što znači da mogu pogoditi ciljeve na više od tri puta većoj udaljenosti projektila navođenih višecevnih raketnih sistema (GMLRS) koje Ukrajina već koristi s velikom uspešnošću s bojevom glavom otprilike 2,5 puta većom.

Također, ATACMS bi mogao, kako je obrazloženo, da pomogne uništavanju ruskih dugometnih napadačkih sposobnosti. Argument je i da bi s tim oružjem ukrajinske snage mogle ugroziti usidrene ruske mornaričke brodove i infrastrukturu u ruskoj bazi u Sevastopolju, potkopavajući sposobnost Rusije da izvede napade projektilima s mora i sprovede blokadu ukrajinskih crnomorskih luka.

Kao možda najvažnije, navodi se da bi ukrajinska vojska mogla da uništava železničke linije i mostove od kojih Kremlj zavisi jer se tako snabdeva oružjem.

Američki zastupnici traže od Bajdena i slanje aviona F-16 i još jednog sistema Patriot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu