Kripto-bura se zahuktava; Krivična prijava protiv Dritana Abazovića

Član Predsedništva Pokreta "Evropa sad" (PES) Andrej Milović uputio je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv premijera Dritana Abazovića

Izvor: RTS
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr

Kao i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i povezanih lica zbog osnovane sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i stvorili organizovanu kriminalnu grupu koja je imala za cilj da utiče na izborni proces i kompromituje predsednika PES-a Milojka Spajića.

Andrej Milović je rekao da očekuje ažurnu odluku tužilaštva i najavio da će dostaviti imena i dokaze nadležnima.

"Očekujem ažurnu reakciju SDT kome ću dostaviti konkretna imena i dokaze koji upućuju na to da su ova lica učestvovala u, između ostalog, kontaminiranju dokaza kojima nijesu smjeli pristupiti, a o čijem navodnom sadržaju su na pres-konferenciji upoznali javnost i time i sami potvrdili navode iz ove prijave", naveo je Milović u Tviter objavi.

Pozivu SDT, kako je dodao, odazvaće se i osobe koje su od početka bile uključene u slučaj Do Kvona, te dostaviti materijalne dokaze, kao i adrese kripto-novčanika sa kojih je uplaćivan novac.

"Dokazi su iskopirani na više adresa radi sigurnosti", navodi Milović.

RTCG podseća da je crnogorski premijer Dritan Abazović ranije saopštio da je kripto-zajednica finansirala određene političke subjekte u Crnoj Gori. Povodom ovog slučaja oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, koji smatra da se unutar Kvonovog laptopa nalaze dokazi o poslovanju Spajića i Korejca.

Adžić je rekao i da se istraga o južnokorejskom državljaninu mogla tumačiti u političkom kontekstu, ali da su reagovali radi zaštite državnog interesa. Takođe je saopštio da su se Spajić i Kvon sastajali u porodičnoj atmosferi, i nakon što je južnokorejski državljanin završio na poternici.

"Sastajali su se i u porodičnoj atmosferi i to u jednoj beogradskoj ulici. Bili su prijatelji pet godina i što je najvažnije – radili su zajednički posao. Je li sve to trebalo da prećutimo, ko od vas misli da to treba da se prećuti? To su operativne informacije", zaključio je Adžić.

Na drugoj strani, Pokret "Evropa sad" tvrdi da su pismo koje je Do Kvon poslao premijeru Dritanu Abazoviću pisali advokat Branko Anđelić i Artan Kurti, generalni inspektor u ANB

Kabinet premijera: SDT u najkraćem roku da formira predmet po prijavi Milovića

Kabinet Dritana Abazovića pozvao je SDT da u najkraćem mogućem roku formira predmet i ispita navode iz krivične prijave koja je podneta protiv premijera o, kako navode, tzv. aferi Spajić – Do Kvon.

"Kao i u dosadašnjim slučajevima kada su protiv gospodina Abazovića slične krivične prijave podnosili Raško Konjević i Veselin Pejović, a privatne tužbe Zoran Lazović i Ranko Ubović, smatramo da bi i po krivičnoj prijavi Andreja Milovića nadležni organi trebalo da postupaju blagovremeno i profesionalno, radi utvrđivanja svih činjenica od značaja", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu